Γεωργαντάς στο  Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Ζήτησε ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών

Σε τροχιά ανησυχίας όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην Ουκρανία, τις ζωοτροφές και την ενέργεια, σπεύδουν να ζητήσουν βοήθεια από την Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό και η ελληνική κυβέρνηση που αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει με ίδια μέσα την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και τις απρόβλεπτες εξελίξεις του πολέμου και αναζητάει κοινοτικό χέρι στήριξης.

 

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. , ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, κατέθεσε τρεις προτάσεις και ζήτησε να αναλάβει η Ε.Ε. πρωτοβουλίες προκειμένου να εξισορροπηθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να στηριχθούν οι παραγωγοί και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές.

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δράσεις που θα διασφαλίζουν:

  • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών με σκοπό την εξισορρόπηση του αυξημένου κόστους παραγωγής, το οποίο έχει ως τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή και τη διατήρηση των τιμών σε ανεκτά επίπεδα.
  • Την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών για την καλλιέργεια δημητριακών και ελαιούχων σπόρων (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτος, ηλίανθος κ.ά.), με σκοπό τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην Ένωση και της σταδιακής απεξάρτησης μας από τις εισαγωγές από Ρωσία και Ουκρανία.
  • Την ενεργοποίηση των διαθέσιμων έκτακτων μέτρων της ΚΟΑ (Κοινής Οργάνωσης Αγορών) και συγκεκριμένα των άρθρων 219 – 222,  για την αντιμετώπιση της σοβαρής διατάραξης  στην αγορά, όπως είχε γίνει το 2014 με την επιβολή εμπάργκο στη Ρωσία, και με στόχο την απορρόφηση στην ελληνική αγορά των προϊόντων που θα επηρεασθούν οι εξαγωγές τους.

«Διεκδικούμε την αποδέσμευση ενωσιακών κονδυλίων προς την εκτόνωση αυτής της κατάστασης για τα κράτη μέλη. Άλλωστε, η οποιαδήποτε ευελιξία στον ενωσιακό προϋπολογισμό υφίσταται, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς και πρότεινε να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις ή προσαρμογές στο εμπόριο, με τον ΠΟΕ να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

You might also like