Πετάνε – και λόγω πολέμου- οι τιμές των σιτηρών

Το σιτάρι στα 400 ευρώ ο τόνος- Ανησυχία στην Ευρώπη- Αναζητούνται προμηθευτές

Σοβαρή διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών και αλματώδη αύξηση της τιμής των πρώτων υλών έχει επιφέρει ο 10ήμερος μέχρι αυτή τη στιγμή πόλεμος στην Ουκρανία. Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες ανησυχούν για τις εξελίξεις καθώς, πέρα από την ενέργεια, σε λίγο καιρό θα σπανίζουν και τα δημητριακά. Οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού ανεβαίνουν συνεχώς.

 

Κλείσιμο τιμών σίτου, Παρασκευή 4 Μαρτίου. Πηγή: περιοδικό Αgrarheute.

Σε φάση εμπορικών περιορισμών στη διακίνηση δημητριακών έχουν περάσει ή αναμένεται να περάσουν άμεσα διάφορες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες βλέπουν με ανησυχία την κατάσταση που διαμορφώνεται και σπεύδουν να εξασφαλίσουν επάρκεια για τους λαούς τους.

Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικές πηγές και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η ΕΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δεινή θέση καθώς  διαθέτει τα χαμηλότερα αποθέματα εδώ και 5 χρόνια.

Τα αποθέματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 10 εκατ. τόνους  έναντι  13 εκατ. τόνους την περίοδο 2019/20. Αυτή τη στιγμή τα φορτία ευρωπαϊκού σταριού πωλούνται προς 393,75 ευρώ ανά τόνο (το καλαμπόκι στα 350 ευρώ ο τόνος), αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην πολύπλοκη αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 100 ευρώ σε μόλις 10 ημέρες, από την έναρξη δηλαδή του πολέμου μέχρι τη δική μας Καθαρά Δευτέρα. Οι διακυμάνσεις είναι έντονες, κάποια φορτία ξεπερνούν και τα 400 ευρώ/ τόνο, ενώ κάποιες στιγμές οι τιμές υποχωρούν.

 

Δεν (θα) υπάρχει σιτάρι

Ακόμα πιο ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος προκαλεί ‘στάση’ εμπορίου καθώς σε ορισμένες ευρωπαϊκές  χώρες έχουν ήδη διακοπεί οι εμπορικές συναλλαγές.  Όλο και περισσότερες χώρες ανησυχούν πλέον για τις προμήθειες σιτηρών, η Ουγγαρία μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών με άμεση ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 7 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι εξαγωγείς, όπως η Βουλγαρία, σχεδιάζουν να αποθηκεύσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά και να αγοράσουν αρκετά σιτηρά από ντόπιους καλλιεργητές για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο δια θαλάσσης εμπόριο σιτηρών καθώς η Μαύρη Θάλασσα είναι πλέον μια εμπόλεμη ζώνη. Εκεί ανθεί το εμπόριο σιτηρών με κύριους εξαγωγείς, εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.  Η τελευταία, όχι μόνο μειώνει τις εξαγωγές της, αλλά σκοπεύει να προχωρήσει και σε εισαγωγές – περίπου 3 εκατ. τόνους σύμφωνα με το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Αgrarheute που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters-  γεμίζοντας τα σιλό της  χώρας για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ευρώπη αναζητάει αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει εύκολα τρόπους αναπλήρωσης των δημητριακών που δεν μπορούν να εξαχθούν λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία αλλά και λόγω της αναταραχής που επικρατεί στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ περιορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται κι εκεί (επιθέσεις σε πλοία) με αποτέλεσμα η κίνηση να είναι πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 80 εμπορικά πλοία είναι αποκλεισμένα στα ουκρανικά λιμάνια, τρία από αυτά όπως γνωρίζουμε είναι ελληνικά ενώ σε κάποια από τα πλοία αυτά – και στα τρία ελληνικά- τα πληρώματα έχουν φυγαδευτεί εκτός Ουκρανίας.


Κεντρική φωτογραφία: Petr Kosina/CIMMYT μέσω flickr.

You might also like