Το ΥπΑΑΤ για την επισιτιστική ασφάλεια

Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι

Ο ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στα  μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας.

 

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι τα προϊόντα που η χώρα μας εισήγαγε από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες αναμένεται να καλυφθούν με την ενεργοποίηση εναλλακτικών αγορών από τους εισαγωγείς, και τόνισε ότι το κράτος διευκολύνει στην παράκαμψη οιονδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων.

Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για καλλιέργεια προϊόντων όπως το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι τα οποία εντάσσει στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ, όπως σημείωσε και ο ίδιος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ με βάση τρεις άξονες:

  1. Την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής.
  2. Την ενίσχυση των παραγωγών που προϊόντα που εισαγάγαμε από τις εμπόλεμες χώρες.
  3. Την ενεργοποίηση των ΚΟΑ για ενίσχυση των εξαγωγών μας

Επίσης, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος. Τέλος αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για να καλύψει την αύξηση του κόστους παραγωγής κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο στους 340.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

You might also like