Νέο πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων

Ύψους 80 εκατ. ευρώ- Άμεσα η προκήρυξή του

Τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούν τα νέα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του κατά την εκδήλωση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα για τον απολογισμό των προγραμμάτων κατάρτισης των αγροτών. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντός των προσεχών ημερών,  βγαίνει η προκήρυξη για το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

 

Η προτεραιότητα στην αγροτική εκπαίδευση αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι τα νέα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης πρέπει να κινηθούν:

  1. Με βάση τις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής.
  2. Τη χρήση νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.
  3. Τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Υπενθύμισε ότι έχει επανεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής ασφάλειας που παρακολουθεί το θέμα και σημείωσε ότι ήδη μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος συμπεριλαμβάνονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ως κίνητρο για ενίσχυση των καλλιεργουμένων εκτάσεων.

Τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των αγροτών που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την εργαλειοθήκη για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.


Ο Υπ ΑΑΤ τόνισε ότι δεν τίθεται κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας για τη χώρα, καθώς ήδη οι εισαγωγείς του χώρου κινούνται για την κάλυψη των 250 χιλ. τόνων που εισαγάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία, από εναλλακτικές αγορές. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέχει κάθε διευκόλυνση.


Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί στόχο του υπουργείου η κάλυψη της διαφοράς με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά με βάση τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής. «Ο αγρότης είναι πλέον ένας σύγχρονος επιχειρηματίας και οφείλουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική, παραγωγική του δραστηριότητα», είπε, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή.

You might also like