Συζήτηση στη Βουλή για τα τρόφιμα

Γ. Γεωργαντάς: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας»

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας στη Βουλή τη διάταξη για τα «Έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», που είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές γίνονται ομαλά και τόνισε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια.  Προειδοποίησε όμως εκείνους που τυχόν επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο και παράνομο αλλά και ανήθικο.

Ο υπουργός τόνισε οτι παρακολουθούνται από το ΥπΑΑΤ η κίνηση της αγοράς και οι εισαγωγές  οι οποίες γίνονται με κανονικό τρόπο παρά τις δύσκολες συγκυρίες. «Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι μεταφέρουν τα φορτία από το εξωτερικό. Είμαι σε καθημερινή επαφή με αυτούς οι οποίοι ασχολούνται με τον κλάδο» τόνισε ο βορειοελλαδίτης υπουργός.

Προηγουμένως, ο κ. Γεωργαντάς, απαντώντας σε επισημάνσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου σημείωσε ότι από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης οι αγρότες επωφελούνται σε τρία επίπεδα: Με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, την έκπτωση στην αντλία, αλλά και με τη δήλωση ενός αγροτικού οχήματός τους στην περίπτωση που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ.

Τέλος σε ό,τι αφορά στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τόνισε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η επιστροφή του ΕΦΚ, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, να γίνει μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από την παραγωγή.

You might also like