Έργο της G. Karras Industrial Flooring για την Κρεμέλ

Νέο συσκευαστήριο και εργαστήριο παραγωγής τροφίμων στο Ηράκλειο της Κρήτης

Η παραγωγή και συσκευασία τροφίμων όπως τα εδέσματα και τα τυριά σε διάφορες μορφές, απαιτεί αφενός την υγιεινή διαχείριση αυτών και αφετέρου την ελάχιστη φθορά του εξειδικευμένου σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού και των συνολικών κτηριακών εγκαταστάσεων. Η σωστή κατασκευή και τοποθέτηση επιλεγμένου βιομηχανικού δαπέδου υψηλής αντοχής, σε συνέχεια της προετοιμασίας του υποστρώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο για μία ολοκληρωμένη εφαρμογή του συστήματος, η κατασκευή των βιομηχανικών σοβατεπιών και των οβάλ υγειονομικών γωνιών δεν μπορούν να εκλείπουν.

 

Οι επιχειρηματίες Γαράκης και Παπαστεφανάκης, αποφάσισαν να κατασκευάσουν μία νέα μονάδα παραγωγής και μεταποίησης Vegan τυριών, τυριών σε κρεμώδη μορφή και εδεσμάτων γιαουρτιού. Η υλοποίηση αυτής, όχι μόνον θα ήταν πρότυπο για τις βιομηχανίες τροφίμων στην Κρήτη αλλά και ένα πρότυπο για τις βιομηχανίες των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και όμοια με εταιρείες του εξωτερικού που τηρούν πάρα πολύ υψηλά στάνταρντ ποιότητας, με τα πλέον σύγχρονα υλικά και συστήματα. Η επιλογή της G. Karras Industrial Flooring βασίστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στο έργο της στην υπό κατασκευή νέα βιομηχανία Hellenic Farms Α.Ε. του επιχειρηματία κ. Λαζανάκη στο Ρέθυμνο, συνεργάτη των δύο προαναφερόμενων επιχειρηματιών.

Παραγωγή
Για τους χώρους παραγωγής της βιομηχανίας Κρεμέλ, επιλέχθηκε το τελευταίας τεχνολογίας αντιμικροβιακό, αντιολισθητικό, αυτοεπιπεδούμενο, πολυουρεθανικό δάπεδο, στη δομή του οποίου περιέχεται ένα πρόσθετο
βασισμένο στην νέα τεχνολογία ιόντων αργύρου με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Έτσι, τα μικρόβια που έρχονται σε επαφή με το δάπεδο σκοτώνονται. Όσον αφορά την υγιεινή, πληροί τις απαιτήσεις διότι είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το HACCP.

Σε όλους τους χώρους της παραγωγής, το πάχος της στρώσης του δαπέδου είναι στα 9 mm ώστε να είναι ανθεκτικό μέχρι τους 120°C λόγω του ότι τα μηχανήματα της παραγωγής πλένονται στους 100-110°C σε συνδυασμό με καυστική σόδα για βαθύ καθαρισμό και απολύμανση. Έτσι, το δάπεδο δέχεται υψηλή θερμοκρασιακή καταπόνηση από το καυτό νερό και τον ατμό. Επιπλέον, η μεγάλη αντοχή του συστήματος αυτού στη φθορά, του
επιτρέπει να δέχεται υψηλή τριβή και να έχει ανθεκτικότητα στα δυνατά χτυπήματα, ενώ μπορούν πάνω του να σύρονται άφοβα βαριά μηχανήματα από τροχοφόρα καρότσια, παλετοφόρα και περονοφόρα οχήματα
με σκληρές ρόδες, χωρίς όμως να το διαβρώνουν ή να το χαράσσουν.

Το ίδιο σύστημα επιλέχθηκε και για τους χώρους του συσκευαστηρίου του τελικού προϊόντος, σε πάχος στρώσης 7 mm εφόσον είναι ικανό να δεχθεί άφοβα την καθημερινή χρήση. Στους ψυκτικούς θαλάμους, στον θάλαμο πλύσης σκευών και όλους τους χώρους διακίνησης και φορτοεκφορτώσεων τοποθετήθηκε ένα έγχρωμο εποξειδικό χαλαζιακό δάπεδο τύπου compact, σε πάχος στρώσης 3,5 mm. To συγκεκριμένο δάπεδο είναι ένας συμπαγές
εποξειδικό κονίαμα αποτελούμενο από χαλαζιακή άμμο υψηλής καθαρότητας (99,8%) σε συνδυασμό με Solvent Free εποξειδικές ρητίνες δύο συστατικών και είναι το πλέον κατάλληλο για θαλάμους και γενικότερα για ζώνες παραγωγής ή διακίνησης που δέχονται βαριά καταπόνηση και πολύ συχνή, έντονη κυκλοφορία.

Κλιμακοστάσια

Είναι ανθεκτικό στη βαριά καταπόνηση, στις επιτόπιες περιστροφές τον περονοφόρων με σκληρές ρόδες και προσδίδει εξαιρετική συμπεριφορά στους κύκλους πλύσης και στους καθαρισμούς με αλκαλικά και ζεστό νερό έως 50°C. Αποτελείται από γυαλιστερή ρητίνη Non Yellowing, παρέχει αντανάκλαση και το περιβάλλον στο εσωτερικό των θαλάμων γίνεται φωτεινότερο. Στα κλιμακοστάσια μεταξύ του ισόγειου και του υπόγειου χώρου με το ίδιο σύστημα δαπέδου σε διαφορετική υφή, έγινε επένδυση των πατημάτων της σκάλας με την αντιολισθητική έκδοση/Structure στην ίδια ακριβώς απόχρωση και κοκκομετρία.

Αυτού του είδους οι εφαρμογές είναι απαραίτητες για την προστασία του προσωπικού λόγω της καθημερινής κυκλοφορίας μεταξύ των ορόφων με βρεγμένες μπότες από νερό ή άλλα λιπαρά συστατικά, προλαμβάνοντας έτσι ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Σε διάφορα τμήματα των οροφών και των τοιχίων του υπογείου χώρου της Βιομηχανίας, σε ενδιάμεσες κολώνες όπου δεν μπορούσαν να επικαλυφθούν με πάνελ και έπρεπε να παραμείνουν εμφανείς, έγινε ειδική επεξεργασία της επιφάνειας του μπετόν με ειδικούς λειαντήρες, στοκάρισμα και τελική επικάλυψή τους με ειδικά σχεδιασμένα για κάθετες επιφάνειες και ταβάνια θιξοτροπικά εποξειδικά υλικά, σε λευκή απόχρωση. Ακόμη, στην τοιχοποιία της αποθήκης χημικών αλλά και στις οροφές όλων των κλιμακοστασίων, εφαρμόστηκε η ίδια θιξοτροπική θιξοτροπική εποξειδική βαφή.

Στις ζώνες παραγωγής ή διακίνησης που δέχονται βαριά καταπόνηση και πολύ συχνή, έντονη κυκλοφορία, οι εφαρμογές πρέπει να είναι ανθεκτικές στη βαριά καταπόνηση και τις επιτόπιες περιστροφές των περονοφόρων με σκληρές ρόδες.

 

Έμφαση στην υγιεινή
Δίνοντας έμφαση συνδυαστικά στην υγιεινή, προσέχοντας οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα αλλά και στην προστασία του προσωπικού, των θαλάμων και του εξοπλισμού από τα δυνατά χτυπήματα των τρόλεϊ,
των παλετοφόρων και των περονοφόρων οχημάτων, κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή προστατευτικών βιομηχανικών σοβατεπιών/τοιχίων για την προστασία της περιμετρικής τοιχοποιίας από πάνελ.

Στην περίμετρο όλων των νέων δαπέδων, στην ένωση τους μεταξύ του κάτω μέρους των τοιχίων ή των πάνελ, κατασκευάστηκαν οβάλ υγειονομικές γωνιές σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες υγιεινής. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι όμοιο με εκείνο του δαπέδου που εφαρμόστηκε στον κάθε χώρο αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να καθαρίζεται ευκολότερα και να μην συσσωρεύονται μικρόβια και βακτήρια.

Σε διάφορα τμήματα των οροφών, σε τμήματα των τοιχίων του υπογείου, ενδιάμεσα σε κολώνες όπου δεν μπορούσαν να επικαλυφθούν με πάνελ και έπρεπε να παραμείνουν εμφανή, έγινε ειδική επεξεργασία της επιφάνειας του μπετόν με ειδικούς λειαντήρες, στοκάρισμα και τελική επικάλυψη με ειδικά σχεδιασμένα θιξοτροπικά εποξειδικά υλικά για κάθετες επιφάνειες και ταβάνια, σε λευκή απόχρωση. Τα υλικά αυτά, κατάλληλα για την επαφή με τρόφιμα, είναι εξίσου ικανά να δεχθούν τους καθημερινούς κύκλους πλύσης χωρίς να κιτρινίζουν από τα αλκαλικά και το χλώριο, διατηρώντας την αρχική λευκότητά τους.

Φυσικά, διευκόλυνε την όλη διαδικασία η άμεση κατασκευή και τοποθέτηση του inox εξοπλισμού από την ευέλικτη γραμμή παραγωγής της εταιρείας G. Karras, επιτρέποντας στην Κρεμέλ Α.Ε. να λειτουργήσει στον επιθυμητό χρόνο. Τα inox εξαρτήματα και ανταλλακτικά που παράχθηκαν για τη δημιουργία των νέων ανοξείδωτων δικτύων απορροής των δαπέδων στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, πλύσης τελάρων και αποθήκευσης πρώτων υλών, αποτελούνται από τα κατάλληλα ανοξείδωτα σιφόνια, κανάλια αλλά και στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των βιομηχανικών δαπέδων, από ανοξείδωτες μπάρες και κολωνάκια, παρέχοντας προστασία στις πόρτες από τυχόν χτυπήματα. Η κατασκευή τους έγινε με βάση τις προδιαγραφές των χώρων παραγωγής, στις κατάλληλες διαστάσεις.

You might also like