Συναγερμός στην κτηνοτροφία

Ανησυχούν οι θεσμικοί φορείς & ζητούν άμεσες ενισχύσεις- Η πολιτεία στρέφεται προς τις ...ζωοτροφές

Σε φάση κινητικότητας εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας και των ζωοτροφών έχει μπει εδώ και μερικές εβδομάδες η ελληνική κτηνοτροφία η οποία απειλείται με σοβαρό χτύπημα εφόσον οι ζωοτροφές ακριβύνουν κι άλλο, εφόσον οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν κι εφόσον οι αγορές παραμείνουν αναστατωμένες για καιρό.

 

Οι σημαντικότεροι θεσμικοί φορείς του κλάδου καθώς και οι Διεπαγγελματικές που δραστηριοποιούνται στη ζωική παραγωγή (φέτα, κρέας, αυγό κ.ά.) εκφράζουν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα και δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους για το άμεσο μέλλον καθώς δεν φαίνεται προς το παρόν αποκλιμάκωση της κατάστασης ενώ η πάταξη της κερδοσκοπίας – που έχουν επικαλεστεί όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών κι η ελληνική- δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε τακτική συνεδρίασή του επεσήμανε ξανά, την αναγκαιότητα «λήψης άµεσων µέτρων για την αντιµετώπιση της επερχόµενης καταστροφής, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής».

Πρόταση ΣΕΚ

Ο  ΣΕΚ, ένας από τους φορείς που πιέζουν συστηματικά την πολιτεία για τη λήψη μέτρων και την ενίσχυση  ζητάει επιτακτικά την καταβολή άµεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς με ένα μοντέλο που ο ΄διος έχει επεξεργαστεί και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,  άμεση ενίσχυση 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος, 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Οι κτηνοτρόφοι του ΣΕΚ υπενθυμίζουν την ανάλογη εξέλιξη στην Ισπανία – ενίσχυση των παραγωγών με βάση τον τζίρο που πραγματοποίησαν την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα θεωρούν ότι για την Ελλάδα η ενισχυση θα πρέπει να είναι ίση με το 10% προκειμένου να αντιμετωπιστεί, έστω προσωρινά, η αύξηση του κόστους των εισροών (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κλπ).

O ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς (δεξιά) σε ημερίδα στην Ορεστιάδα ακούει λύσεις που του προτείνονται για τις ζωοτροφές.

 

Αγκομαχούσα η πολιτεία

Με καθυστέρηση η ελληνική πολιτεία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της στροφής μέρους της ελληνικής γεωργικής παραγωγής προς την παραγωγή ζωοτροφών.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα, ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργειών σε δημητριακά, σημειώνοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι.


Η περιοχή του Έβρου είναι βασική παραγωγική εστία για τη χώρα μας σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Ορεστιάδας κάθε χρόνο καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα ηλίανθου που αντιστοιχούν στο 20% της ελληνικής παραγωγής.


Κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Ορεστιάδα που οργάνωσε ο  Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών ‘Η Ένωση’, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός, οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν στον ΥπΑΑΤ τη βούλησή τους να αυξήσουν τις καλλιέργειες στα συγκεκριμένα προϊόντα, και μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, δυνατότητα που προσφέρει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα αγρανάπαυσης.

Ανανέωση- Παρασκευή 8 Απριλίου

Με τροπολογία Γεωργαντά 45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών

Σε περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων προχώρησε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Η τροπολογία κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο για Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης. Τα χρήματα της ενίσχυσης, όπως είπε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς, θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021.

Την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσει Υπ. Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης με στόχο να γίνει πριν από το Πάσχα.

You might also like