Σουηδία: Κτηνοτροφία σε ‘πράσινη’ στροφή

Οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται σε νέα κτηνοτροφικά μοντέλα

Ο αγροδιατροφικός κλάδος της Σουηδίας είναι έτοιμος να υλοποιήσει τους κλιματικούς στόχους που έθεσε η παγκόσμια κοινότητα στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Γλασκώβη, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για, προφανείς, οικονομικούς λόγους μιας και μια πιο φιλοπεριβαλλοντική κτηνοτροφία μπορεί και πρέπιε να είναι μια πιο φθηνή κτηνοτροφία.
Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφία: Arla.

 

Το φθινόπωρο του 2021 οι γαλακτοκομικές εταιρίες Arla, DeLaval, HKScan Sweden, Lantmännen, LRF, Svenskt Kött, Växa και Yara, παρουσίασαν την έκθεση «Γεωργία του μέλλοντος: βόειο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα» την οποία εκπόνησαν σε συνεργασία με σουηδικά πανεπιστήμια. Στην έκθεση αναλύονται συγκεκριμένες δράσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων στην παραγωγή σουηδικού κρέατος και γάλακτος. Η έκθεση θεωρείται ένας ‘οδικός χάρτης’ για τις επιχειρήσεις  που θέλουν να στοιχηθούν στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Η έκθεσή μας, δείχνει τη μεγάλη δυνατότητα μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα τη δυνατότητα αύξησης  της παραγωγικότητας κι ενίσχυσης της βιοποικιλότητας. Το σουηδικό βόειο κρέας και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να δείξει το δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων στο μέλλον» υποστηρίζει ο Claes Johansson, διευθυντής πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης στον Lantmännen, τον κορυφαίο γεωργικό συνεταιρισμό της Σουηδίας. Ταυτόχρονα, η έκθεση επισημαίνει ότι τα μηρυκαστικά θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα μελλοντικά συστήματα τροφίμων.

Πράσινοι στόχοι

Στα τέλη του 2021 πραγματοποιήθηκε η Climate Change Conference COP26 του ΟΗΕ στην Γλασκώβη. Θυμίζουμε ότι ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε η Διάσκεψη είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέσα σε μια δεκαετία. Η σουηδική αγροδιατροφική βιομηχανία, η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει βήματα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, ελπίζει ότι θα πιάσει κι αυτόν τον στόχο αυτό.

Οι πηγές εκπομπών αερίων ρύπων που πρέπει να περιοριστούν είναι το διοξείδιο του άνθρακα, τα ορυκτά καύσιμα, το οξείδιο του αζώτου και το μεθάνιο από βιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή.

Η έκθεση εκτιμάει ότι η βιωσιμότητα στον γεωκτηνοτροφικό κλάδο  συνδέεται με έντεκα σημεία δραστηριότητας για την επιτυχή μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη παραγωγή. Τα σημεία αυτά είναι: αναπαραγωγή με έμφαση στην υγεία των ζώων,  η ευεξία και η παραγωγικότητα των ζώων, η παραγωγή ακατέργαστων υλών, οι πρώτες ύλες ζωοτροφών και συμπληρωμάτων ζωοτροφών, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η βιοποικιλότητα, η προστασία των υδάτων, η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και οι νέες τεχνολογίες.

Τα ευρήματα της έκθεσης αποκαλύπτουν το μεγάλο δυναμικό του γεωκτηνοτροφικού κλάδου στην Σουηδία, μια χώρα οι οποία έχει κατακτήσει ήδη υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στον γαλακτοκομικό κλάδο. «Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε μια ακόμη πιο βιώσιμη κατεύθυνση, όπου η καλή διαχείριση και οι επενδύσεις σε επίπεδο αγροκτημάτων θα είναι καθοριστικές» επισημαίνεται στην έκθεση

Σουηδία

Μικρή αλλά δυναμική αγορά με ιδιαιτερότητες, όπως το ότι υπάρχει τεράστια κλιματική διαφορά ανάμεσα στον βορρά και το νότο της χώρας (απόσταση που φτάνει τα 1.500 χλμ.). Περίπου το 70% του γάλακτος παράγεται στο 20% της γης. Στη Σουηδία δραστηριοποιούνται 4.800 οργανωμένοι κτηνοτρόφοι και η παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 2,8 δισ. λίτρα/χρόνο. Εκτρέφονται 350.000 ζώα και η μέση σουηδική φάρμα διαθέτει 70 ζώα. Η μέση γαλακτοπαραγωγή ανά ζώο βρίσκεται στα 9.500 κιλά/χρόνο. Μεγαλύτερες εταιρίες: Arla,, Skånemejerier και Norrmejerier.

You might also like