Ραβάνης: Παγωτό με την  παράδοση & τη γεύση της Ρούμελης

Το Dairy News συνομιλεί με τον Ρουμελιώτη κρεοπώλη και ...παγωτατζή

Η οικογένεια Ραβάνη φτιάχνει εξαιρετικό παγωτό εδώ και 70 χρόνια, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση που θέλει τους Ρουμελιώτες να ξεχωρίζουν ως οι καλύτεροι μεταξύ των μεταποιητών του γάλακτος στην αγορά της Αθήνας.

 

Στο κρεοπωλείο του Δημήτρη Ραβάνη, στο Ελληνικό, το παγωτό δεν είναι στο προσκήνιο. Αναπαύεται στα μεγάλα ψυγεία που διαθέτει ο Ρουμελιώτης παραγωγός και βγαίνει κάθε φορά που ένας πελάτης θα θελήσει να γευτεί ένα πολύ ποιοτικό παγωτό από φρέσκο, πρόβειο γάλα, παγωτό που κουβαλάει μνήμες ενός ένδοξου γευστικού παρελθόντος.

Άγιος Αθανάσιος, Φωκίδας. Από εδώ ξεκίνησε η δραστηριότητα της οικογένειας Ραβάνη στο παγωτό.

 

«Η ιστορία μας, ξεκίνησε στο χωριό Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας όπου ο πατέρας μου Γιάννης Ραβάνης δημιούργησε ένα εργαστήριο παγωτού ενώ παράλληλα η οικογένειά μας,  λειτουργούσε ταβέρνα» μας λέει ο Δημήτρης Ραβάνης.

Ήταν για τους γονείς και τους παππούδες του μια δύσκολη εποχή για την παρασκευή παγωτού γιατί, μέχρι και κάποια χρόνια μετά τον πόλεμο, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η παραγωγή – συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες- γινόταν με χειροκίνητη παγωτομηχανή και με πάγο από το βουνό. Το παγωτό έπρεπε φυσικά να καταναλωθεί άμεσα γιατί δεν υπήρχαν αποθηκευτικά μέσα.

Ο Δημήτρης Ραβάνης στο κατάστημά του στο Ελληνικό.

 

Κάθοδος στην Αθήνα

Αργότερα, όταν ήρθε το ρεύμα κι άλλαξε η κατάσταση, ο πατέρας του συνομιλητή μας,  απέκτησε μια σύγχρονη για την εποχή της μηχανή παγωτού και συνέχισε να φτιάχνει παγωτό βανίλια, πάντα με πρόβειο γάλα από την περιοχή. «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τον αδελφό μου εκσυγχρονίσαμε το εργαστήριο, αποκτήσαμε πιο σύγχρονες και μεγάλες μηχανές, οι ανάγκες μας αυξήθηκαν ενώ αυξήθηκε και το πελατολόγιο» θυμάται ο νεαρός κρεοπώλης και παραγωγός παγωτού.

Στην αρχή το παγωτό της οικογένειας Ραβάνη διοχετευόταν αποκλειστικά στην ταβέρνα, αργότερα όμως και καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες το γεύονταν στην ταβέρνα, τους  ζητήθηκε παγωτό από την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς, την Λαμία κ.ά., από εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες.

«Φτάσαμε αρχικά μέχρι τα Καμένα Βούρλα σε κάποια καταστήματα και αργότερα δώσαμε το παγωτό μας σε ορισμένα πολύ καλά εστιατόρια στην Αθήνα. Εκείνη τη στιγμή δημιουργήσαμε στο χωριό ένα πολύ σύγχρονο εργαστήριο για να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση. Με τον καιρό επεκταθήκαμε στην Αθήνα, και σήμερα πλέον δίνουμε παγωτό σε διάφορα σημεία στην εστίαση και σε καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων» μας πληροφορεί ο Δημήτρης Ραβάνης.

 

Η επιτυχία στο γάλα

Στη βάση της επιτυχίας που γνωρίζει η οικογένεια Ραβάνη με το παγωτό, βρίσκεται η εξαιρετική πρώτη ύλη, το φρέσκο πρόβειο γάλα από τη Φωκίδα. « Αγοράζουμε το πρόβειο γάλα στην τιμή των  1,25-1,27 ευρώ το λίτρο. Είναι ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή του φέτος κι αυτό δεν είναι κακό, αντιθέτως είναι καλό για τους παραγωγούς. Ήταν τραγικό να πληρώνεται ο παραγωγός 0,80 ευρώ το λίτρο για το γάλα του. Η δουλειά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν πληρώνεται…» μας εξομολογείται ο Δ. Ραβάνης και μας υπενθυμίζει ότι η οικογένειά του έχει μόνιμη συνεργασία με παραγωγούς στην περιοχή τους, χωριανοί και φίλοι με τους οποίους δουλεύει πάρα πολλά χρόνια, «Η σχέση μας δεν είναι μόνο επαγγελματική πια» μας λέει χαμογελώντας.

Ο Δημήτρης Ραβάνης παράγει επίσης εξαιρετικό πρόβειο γιαούρτι ενώ στόχος του είναι να  παράξει κρέμες και ρυζόγαλα. Τον ρωτάμε αν σκέφτεται να επεκτείνει την παραγωγή παγωτού, ίσως με κάποιο κατάστημα στην Αθήνα, αλλά η απάντησή του αποπνέει το κλίμα των ημερών που ζούμε:«Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη κι έτσι,  δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι όσο αφορά την επέκτασή μας» μας λέει.


Τα παγωτά Ραβάνη, τα οποία φέτος κλείνουν τα 70 χρόνια τους,  κυκλοφορούν σε 13 γεύσεις και σε συσκευασίες του ενός κιλού κι επαγγελματική των τριών κιλών.

You might also like