45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για ζωοτροφές

Το πρόβλημα παραμένει, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι

Σε μια περίοδο που οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, προκαλώντας τρόμο στους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος παραγωγής να είναι πλέον μη διαχειρίσιμο, η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω στήριξή τους , προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές.

 

Με  τροπολογία  του ΥπΑΑΤ η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή (στο νομοσχέδιο για Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης) προβλέπεται οικονομική ενίσχυση ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021. Την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης με στόχο να γίνει πριν από το Πάσχα.

Η πολιτική των οικονομικών ενισχύσεων ανά διαστήματα, πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων στον κλάδο των ζωοτροφών, δεν βρίσκεται σύμφωνους όλους τους παραγωγούς οι οποίοι θεωρούν οτι το πρόβλημα με τις ζωοτροφές πρέπει να αντιμετωπιστεί δομικά. Ειδάλλως η κτηνοτροφία θα αντιμετωπίσει ζήτημα επιβίωσης.

Δράμα: Μιλώντας με τους παραγωγούς

«Δεν θέλω να κινδυνολογώ αλλά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη που γνωρίζω την κατάσταση, η αιγοπροβατοτροφία έχει μειωθεί κατά πάνω από 30% την τελευταία πενταετία» μας είπε ο Χρήστος Τσέρνιος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

Από την πλευρά του ο συντοπίτης του Κώστας Ακριτίδης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης Δράμας θεωρεί τα χρήματα που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση ‘ψίχουλα. «Η πρότασή μας είναι μα μην μας δώσουν τίποτα και να δώσουν τα χρήματα αυτά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να πιάσουν τόπο σε κάποιους ανθρώπους  που είναι άνεργοι, που έχουν χαμηλό εισόδημα. Είναι κοροϊδία να πάρει ο κτηνοτρόφος π.χ. 200 ευρώ ενίσχυση- εμείς δεν ζητήσαμε ενίσχυση ζωοτροφών απλώς για να πάρουμε μερικά χρήματα. Εμείς ζητήσαμε άλλα πράγματα: να υπάρχει έλεγχος στο ισοζύγιο του γάλακτος, να μην υπάρχουν ελληνοποιήσεις, να πάρει αξία το προϊόν και να αντιμετωπιζόμαστε εμείς οι κτηνοτρόφοι στη Μακεδονία και τη Θράκη όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι, σε όλη την Ελλάδα» 

You might also like