Βάσω Τσίτσα, Sweet Ice: «Ποιότητα, υγιεινή και σεβασμός στον καταναλωτή»

Το Dairy News συνομιλεί με την επιχειρηματία στο χώρο του εξοπλισμού

Η Βάσω Τσίτσα είναι συνιδιοκτήτρια  της Sweet Ice, εταιρεία με μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά, η οποία  δραστηριοποιείται εισαγωγικά και εμπορικά στον χώρο των πρώτων υλών και του επαγγελματικού εξοπλισμού εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής, παγωτού και σοκολάτας.

 

Από τη θέση της και με την εμπειρία χρόνων παρουσίας στην ελληνική αγορά, η κυρία Τσίτσα είναι αυτή που θα μας δώσει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, μια εποπτική εικόνα για τον κλάδο του παγωτού και τις καταναλωτικές τάσεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό της αυτές τις ταραγμένες εποχές.

Dairy News | Πως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η αγορά του παγωτού στην Ελλάδα;

Βάσω Τσίτσα | Η πανδημία των δύο τελευταίων χρόνων έχει πλήξει σοβαρά τον τουρισμό και κατά συνέπεια όλα τα καταστήματα εστίασης που δραστηριοποιούνται σε αυτό τo πλαίσιο. Πολλά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, ελαχιστοποιώντας έτσι το όφελός τους. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η παύση είχε και θετικά αποτελέσματα γιατί υπήρξε λίγο διαθέσιμος ελεύθερος χρόνος για να κοιτάξουν οι επαγγελματίες τις συνταγές τους, να τις βελτιώσουν και να σκεφτούν τρόπους για το πως θα προσεγγίσουν τους πελάτες στην συγκεκριμένη συνθήκη όπως πχ το delivery που τελικά αποτέλεσε μια απρόσμενα καλή πηγή εσόδων για όσους το επιχείρησαν.

Τεχνικοί συνεργάτες της Sweet Ice  από όλη την Ελλάδα ενημερώνονται από τον Gaetano Perrucci,  υπεύθυνο του τεχνικού τμήματος της Iceteam1927 και εκπαιδεύονται πάνω σε ζητήματα εγκαταστάσεων και αντιμετώπισης προβλημάτων.

 

Πως κρίνετε το γεγονός ότι νέα  καταστήματα παγωτού ανοίγουν στο κέντρο της Αθήνας;

Σε αντίθεση με τις τουριστικές περιοχές, παρατηρούμε ότι τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, οι επιχειρηματίες του κλάδου τείνουν να ενασχολούνται ολοένα και περισσότερο με το παγωτό. Αυτό παρατηρείται  είτε μέσα από το άνοιγμα νέων καταστημάτων που έχουν σαν βασικό αντικείμενο το παγωτό, είτε από ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που επιλέγουν να εντάξουν το παγωτό μέσα στα προσφερόμενα αγαθά τους.

Λειτουργεί αυτή η τάση σε βάρος του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου;

Δεν κρίνω ότι λειτουργεί σε βάρος του παραδοσιακού ζαχαροπλαστείου γιατί ακόμα και τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία προσφέρουν πολύ καλής ποιότητας παγωτό με αγνά υλικά που φέρουν την υπογραφή της εμπειρίας και την καλής ποιότητας που τα έχει καθιερώσει στην αγορά όλα τα χρόνια λειτουργίας τους.


«Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι ως προς τα διατροφικά χαρακτηριστικά όλων των προϊόντων που αγοράζουν και, φυσικά, αυτό συμβαίνει και με το παγωτό. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε να υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση παγωτών με χαμηλά σάκχαρα ή sugar free, vegan, χωρίς αλλεργιογόνα, αλλά και lactose free, nuts freeκ.ά., χαρακτηριστικά τα οποία οφείλουν οι επιχειρηματίες να επικοινωνούν σωστά προς τους πελάτες τους» Βάσω Τσίτσα, Sweet Ice

Πόσο έχει επηρεάσει την αγορά η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας;

Οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, των υλικών συσκευασίας, και κυρίως της ενέργειας σίγουρα θα επηρεάσει την αγορά. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η σαιζόν του παγωτού για να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις, όμως εκτιμώ ότι αναπόφευκτα θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές όλων των τελικών προϊόντων. Η εταιρεία μας, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει λάβει από όλους τους προμηθευτές της αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε ενημερώσεις για νέες επικείμενες αυξήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Από πλευράς μας, προσπαθούμε να απορροφήσουμε μέρος των αυξήσεων όπου αυτό είναι εφικτό προκειμένου να διευκολύνουμε τους συνεργάτες μας, με σκοπό να μην μεταφερθούν όλες οι αυξήσεις στην τσέπη του τελικού καταναλωτή. Κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά την αγοραστική του δύναμη και θα δημιουργούσε ένα νέο πλήγμα στην οικονομία, με δυσμενείς συνέπειες συνολικά. Προσπαθούμε λοιπόν να απορροφήσουμε τις αυξήσεις, όσο οι καταστάσεις μας το επιτρέπουν.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο επιχειρηματία να μπει στην αγορά;

Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν νέο επιχειρηματία να μπει στον χώρο του παγωτού, χωρίς όμως να είναι και εύκολο. Έχοντας ως δεδομένο ότι διαθέτει το αρχικό κεφάλαιο για την αγορά του εξοπλισμού, θα πρέπει να φροντίσει να εκπαιδευτεί σωστά προκειμένου να μάθει να παράγει ένα σωστό προϊόν και να το διαχειρίζεται σωστά για να μπορεί να το προσφέρει πάντα φρέσκο, με συνέπια και σεβασμό στον καταναλωτή. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να εφαρμόζει μια σωστή εμπορική πολιτική και να επικοινωνεί σωστά τα μηνύματα που πρέπει στον πελάτη του. Τήρηση σωστής υγιεινής, επιλογή ποιοτικών υλικά, σταθερότητα  και σεβασμός στον καταναλωτή είναι οι βασικές αρχές που οφείλει να εφαρμόζει ο κάθε νέος επιχειρηματίας στον χώρο του παγωτού.

Πόσο μπορεί να βοηθηθεί ένας επιχειρηματίας από τις εταιρίες του εξοπλισμού και ποιες είναι, συνήθως, οι ανάγκες που προκύπτουν;

Η επιλογή του σωστού προμηθευτή είναι θεμελιώδης για έναν επιχειρηματία που θέλει να εισέλθει στον κόσμο του παγωτού. Ξεκινώντας από τον μηχανολογικό εξοπλισμό, πρέπει να διακρίνει αν ο προμηθευτής του είναι σε θέση να του παρέχει πέρα από την εγκατάσταση, την εκπαίδευση λειτουργίας των μηχανημάτων, την τεχνική υποστήριξη και να διαθέτει ανταλλακτικά πρώτης ανάγκης για την άμεση κάλυψη εκτάκτων αναγκών. Σε ότι αφορά τις πρώτες  του παγωτού, εκτός από την ποιότητα και την επάρκεια διαθεσιμότητας των υλικών, ο συνεργάτης που θα επιλεχθεί πρέπει να έχει την δυνατότητα να εκπαιδεύσει τον νέο επιχειρηματία για την δημιουργία νέων συνταγών, τον τρόπο συντήρησης και αποθήκευσης του παγωτού, να τον υποστηρίξει με πλήρη συνταγολόγια και να τον συμβουλέψει σχετικά με τα κοστολόγια και τον τρόπο διάθεσης του παγωτού. Η εταιρεία μας, Sweet Ice, αναλαμβάνει όλη αυτή την υποστήριξη προς τους συνεργάτες της, χάρη στο εκπαιδευτικό κέντρο “Tsitsas- Cattabriga University” που διαθέτει στις εγκαταστάσεις της. Μέσα από σεμινάρια που διεξάγονται από δημοφιλείς Ιταλούς gelato chefs, παρέχουμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των συνεργατών μας στους τομείς που τους ενδιαφέρουν γύρω από το παγωτό.

You might also like