Άμεσες ενισχύσεις για κτηνοτρόφους- Αντίδραση ΣΕΚ

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ για στήριξη των παραγωγών

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  η καταβολή άμεσων ενισχύσεων για τις αιτήσεις έτους 2021, συνολικού μεικτού ποσού 106,4 εκατ. ευρώ Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, περίπου 98 εκατ. ευρώ  αφορά σε συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2021.

 

Επισημαίνεται ότι το συνολικό καθαρό ποσό των 104.396.404,30 ευρώ που καταβάλλεται σήμερα, προκύπτει από το μικτό ποσό των 106.380.084,98 ευρώ, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού 1,658907%., λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (ΕΕ) 1306/2013) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.

ΣΕΚ: ‘Αντίδωρο’ τα χρήματα που δόθηκαν

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ο οποίος ήδη από το φθινόπωρο του 2021 έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση οτι θα χρειαστούν σημαντικά ποσά για την ενίσχυση του κλάδου, θεωρεί οτι με τα χρήματα που δαπανά η κυβέρνηση, την καταβολή δηλαδή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς για κάθε κλάδο της κτηνοτροφίας, δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μέρος μόνο της τεράστιας αύξησης των τιμών ζωοτροφών ενέργειας κ.ά. Αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του: «Αντί αυτού εσείς δώσατε μέχρι τώρα στην κυριολεξία ψίχουλα, τα οποία όμως πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει. Ζητάμε να μας πληροφορήσετε άμεσα για το συνολικό ύψος των χρημάτων που δόθηκε στην κτηνοτροφία και για τα ποσά ενίσχυσης ανά ΚΑΔ (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους, πουλερικά)… Θεωρούμε ότι η ενίσχυση που δόθηκε είναι
ουσιαστικά ‘αντίδωρο’, περιμένουμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει την κτηνοτροφία ουσιαστικά. Αυτά που ζητήσαμε εμείς τα έδωσε ήδη η Ισπανία στους κτηνοτρόφους της για να
στηρίξει την εγχώρια ζωική της παραγωγή και για να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός, σε αντίθεση με ότι έπραξε η Ελλάδα».

You might also like