Ο ΣΕΚ στο ΥπΑΑΤ

Με προτάσεις για τις συνδεδεμένες  ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία

Πραγματοποιήθηκε  την προγηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο  Παναγιώτη Πεβερέτο με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο  Γεωργαντά, τον  Υφυπουργό Οικονομικών  Απόστολο Βεσυρόπουλο και το Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος  της ΠΕΚ Ελπίδα Σιδηροπούλου,  ο  Πρόεδρος  της νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος Ιωάννης Φασουλάς  και ο Πρόεδρος του  Συντονιστικού Α.Μ.Θ. Νίκος Δημόπουλος.

Στην αρχή ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος έθεσε  υπόψη των Υπουργών την ανησυχία των κτηνοτρόφων και αγροτών για το ζήτημα της  καθυστέρησης τη; υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) και τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί  έγκαιρα και σωστά η διαδικασία των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και αγροτών.

Έθεσε επίσης τις προτάσεις της αντιπροσωπίας  για τις συνδεδεμένες  ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία  στο πλαίσιο της  Νέας ΚΑΠ 2023-2027  και  ιδιαίτερα όσον αφορά τα βοοειδή  πρότειναν  εκ νέου να δοθεί  για  τις αγελάδες 200 € /ζώο: για μοσχάρια  ηλικίας έως 14 μηνών 100 € /ζώο, για τα μοσχάρια  ηλικίας 14 έως 24 μηνών: 150 € /ζώο  και για τις μοσχίδες αναπαραγωγής: 500 € /ζώο. Ο  Υπουργός  κ. Γεωργαντάς  δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα αυτό και απαντήσει εν ευθέτω χρόνω.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε να αυξηθεί η ενδεικτική τιμή άρα και ο προϋπολογισμός για τα αιγοπρόβατα σε 20 € ανά θηλυκό ζώο από 12 €, με τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Επίσης ζητήθηκε να αυξηθεί δραστικά το ποσό και η ανά στρέμμα ενίσχυση στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ψυχανθών ζωοτροφών η οποία να αποδίδεται κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους  που ιδιοπαράγουν.

Κτηνοτρόφοι χωρίς ενίσχυση

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου του έτους 2021 . Επισημάνθηκε ότι χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν πήραν την ενίσχυση αυτή την οποία θεωρούν φιλοδώρημα και ζήτησαν να αποκατασταθεί η πληρωμή τους , κάτι που δέχτηκε ο Υπουργός και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΣΕΚ έθεσε το ζήτημα της Β’ φάσης  της ενίσχυσης, όπως την ονόμασε,  των κτηνοτρόφων, ζητώντας ένα ποσό 150 εκατ. € για όλη την κτηνοτροφία έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη ενός μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Επεσήμανε ότι η κτηνοτροφία  βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι  χιλιάδες ζώα σφάζονται , λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να τα εκθρέψουν. Αυτά που ζητούν οι παραγωγοί είναι  ένα μέρος του ΦΠΑ των περίπου 400 εκατ. € που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος.

Τέθηκαν επίσης τα θέματα των οφειλών  των κτηνοτρόφων στις τράπεζες  και ιδιαίτερα τα δάνεια στην πρώην ΑΤΕ  και της διαχειρίστριας εταιρίας  PQH, η οποία προχωρά σε δεσμεύσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς, οδηγώντας χιλιάδες κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Ζητήθηκε άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς Α΄ κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.

Ελληνοποιήσεις

Τέθηκε στον Υπουργό το θέμα των εισαγωγών αρνιών και κατσικιών και άλλων ζώων μετά την εγκύκλιο του ΕΦΕΤ, που έδωσε τη δυνατότητα Ρουμάνικα αρνιά να κυκλοφορούν ως εγχώρια και ζητήθηκε να εφαρμοσθεί ο 1397 κανονισμός της ΕΕ. Ο Υπουργός συμφώνησε στην άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή και των κτηνοτρόφων για διευθέτηση του θέματος.

Η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων έθεσε επί πλέον το θέμα των εισφορών που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, διαχείριση νεκρών ζώων, παράβολο 150  ευρώ για ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών κλπ) και συμφωνήθηκε η ομάδα εργασίας με συμμετοχή ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διεπαγγελματικής Κρέατος και συντονιστικού Αν. Μεκεδονίας Θράκης, να εξετάσει λεπτομερώς το θέμα των πολλαπλών εισφορών των κτηνοτρόφων.

You might also like