Γραβιέρα Νάξου: Ευάλωτη στην κρίση

Μέρες 'πανδημίας΄ φοβούνται στο νησί οι τοπικοί παραγωγοί

Ανησυχητικά μηνύματα έρχονται από τη Νάξο όπου, σύμφωνα με τους τοπικούς παραγωγούς, η κατανάλωση της φημισμένης γραβιέρας υποχωρεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και έχει περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση premium προϊόντων όπως είναι η Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ.

 

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς, ενώ παρέμβαση στα media έκανε και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης.

Σύμφωνα με τον πρώτο, μεγάλη μείωση έχει παρατηρηθεί  στην παραγωγή της γραβιέρας Νάξου γεγονός που είναι «απόρροια των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία από το τεράστιο κόστος παραγωγής και την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών που οδηγούν πολλούς κτηνοτρόφους στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος συντήρησής του».


Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δ. Καπούνη, αυτή τη στιγμή παράγονται 7-8 τόνοι λιγότερο γάλα την ημέρα σε σχέση με πέρυσι. 


Επιπλέον, εκτός από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, παρατηρείται ελλιπής σίτιση των ζώων τους λόγω της ακρίβειας που μαστίζει το εισόδημα των κτηνοτρόφων και της έλλειψης των ζωοτροφών με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει μειωθεί δραματικά.

 

You might also like