Γαλακτοπαραγωγή: Ψηφιακό μέλλον και διαχείριση δεδομένων

Συμπεράσματα από το συνέδριο του IFCN 2021

Ο γαλακτοκομικός κλάδος είναι έτοιμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, και παρά το γεγονός οτι υπάρχουν ακόμα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στο δρόμο για την τεχνολογική μετεξέλιξή του, τα εμπόδια αυτά δεν μπορούν να αναστρέψουν την αναμενόμενη πορεία.
Κείμενα, μεταφράσεις & επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου. Φωτο: USDA

 

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα από το 19th IFCN Supporter Conference, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2021 και στην οποία συμμετείχαν κτηνοτρόφοι, μεταποιητές γάλακτος, άνθρωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας, της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου. Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά, οργανώθηκε από τον διεθνή φορέα IFCN Dairy Network ο οποίος παρακολουθεί την παγκόσμια γαλακτοπαραγωγική αγορά και την γαλακτοβιομηχανία, και συγκέντρωσε περισσότερους από 700 ειδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων από 72 χώρες και 207 εταιρείες, ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και μέσα ενημέρωσης- μεταξύ αυτών και το Dairy News.

Συνέργειες στην αλυσίδα γάλακτος

Το συνέδριο επιβεβαίωσε ότι γαλακτοκομικός τομέας αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, όπως τα χαμηλά περιθώρια κέρδους για τους αγρότες και τους μεταποιητές, γεγονός που αμαυρώνει σε κάποιον βαθμό την εικόνα των γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ η αλυσίδα αξίας του γάλακτος συνολικά είναι ακόμα πολύ περίπλοκη.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε σαφές οτι αυτό που χρειάζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι: α) καλύτερη συνδεσιμότητα των διαφόρων παραγόντων της αγοράς (φάρμες, βιομηχανία, logistics, λιανεμπόριο) και β) ψηφιοποίηση όλης της αλυσίδας αξίας του γάλακτος. Μόνο όταν μεμονωμένες φάρμες/εταιρείες δημιουργούν συνέργειες και αλληλεπιδρούν μπορεί να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού για γαλακτοκομικά προϊόντα. Εξίσου σημαντικά ζητήματα όμως, πέρα από τα αμιγώς τεχνολογικά, είναι η συμμόρφωση της παραγωγής με τις κατευθυντήριες γραμμές για το περιβάλλον, η καλή διαβίωση των ζώων και η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων που οι περιστάσεις πλέον προστάζουν να μπορεί να διασφαλιστεί ευκολότερα.

Για να προσαρμοστεί ο κλάδος στις ανάγκες που θα προκύψουν τις επόμενες δεκαετίες, το κλειδί βρίσκεται σε μια κοινή προσέγγιση του γάλακτος. Στο συνέδριο ο Yoav Levsky από την εταιρία VYLA η οποία παρέχει λύσεις τεχνολογίας στον κτηνοτροφικό κλάδο, απέρριψε τη λύση ‘σιλό’, τη λύση δηλαδή κατά την οποία όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα από τους διάφορους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας γάκατος συγκεντρώνονται σε μια κεντρική βάση δεδομένων και πρόκρινε τη λύση της κοινής χρήσης δεδομένων, με διαφάνεια, όπου η πληροφορική και τα δεδομένα που επεξεργάζεται  είναι κοινά για όλον τον κλάδο.

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της κερδοφορίας, ο Sri Raj Kantamneni από τον βιομηχανικό κολοσσό Cargill που δραστηριοποιείται στο εμπόριο πρώτων υλών, δημητριακών, ζωοτροφών και τροφίμων σχολίασε: «Το ψηφιακό οικοσύστημα των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί και πρέπει να ‘ξεκλειδώνει’ την κερδοφορία του κλάδου. Νομίζω ότι τελικά, μια κερδοφόρα βιομηχανία ενσωματώνει και αναπτύσσει τις καινοτομίες, και από την άποψη του παραγωγού, στόχος μας θα πρέπει να είναι  η διάδοση των πληροφοριών προκειμένου να επιτευχθεί κερδοφορία».

Κατά τη διάρκεια του 19th IFCN Conference πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ρωτήσεις σχετικές με τον κλάδο της παραγωγής γάλακτος. Το 92,7% όσων απάντησαν ανέφεραν ότι η επιχείρηση που εκπροσωπούν ενδιαφέρεται για καλύτερη συνδεσιμότητα στην αλυσίδα αξίας του γάλακτος ενώ το 87% θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένο από το μοίρασμα δεδομένων με άλλους παράγοντες στην αλυσίδα του γάλακτος.

 

Αβεβαιότητες και μέλλον

Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντικό μετασχηματισμό, έτσι και με αυτόν στον κλάδο της παραγωγής γάλακτος, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και εμπόδια, το ζήτημα είναι όμως το πως η εμπιστοσύνη και η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του νέου συστήματος, θα επηρεάσει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Συνεπώς, η γαλακτοβιομηχανία πρέπει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των καταναλωτών, αλλά και να βελτιώσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό του κλάδου. Η ‘εντολή’ για το μέλλον είναι σαφής και με τη βοήθεια αυτής της κοινής αντίληψης παραγωγών/ μεταποιητών/ λιανεμπορίου, η γαλακτοβιομηχανία θα οδηγηθεί σε ένα ψηφιακό και οπωσδήποτε αποτελεσματικό μέλλον.


Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το διαδικτυακό IFCN Supporter Conference του IFCN. Από αριστερά και δεξιόστροφα: ο διευθύνων σύμβουλος του IFCN Dairy Network Torsten Hemme, οι Philipp Goetz (Lead Product Development) και η Alice Diepenbrock (Lead Data & Quality) του IFCN, ο Ryan Morris της τεχνολογικής εταιρίας Tunntide, ο Ilkin H. (Customer Network Manager) και η Milica Kocić (Senior Dairy Economist) του IFCN.

You might also like