Κ. Σταμελάκης- iNOXSTAM: «Δουλειά υπάρχει, χρειαζόμαστε όμως στήριξη»

Το Dairy News συζητάει με τον επιχειρηματία στον κλάδο των κατασκευών αλουμινίου

Η εταιρία του και τα σημαντικά έργα που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα στην γαλακτοκομία. Η συνολική αγορά και μερικές προτάσεις προς την πολιτεία για τη στήριξη ενός κλάδου  που υποφέρει εξαιτίας των αυξήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια. Ο Κ. Σταμελάκης τοποθετείται για όσο συμβαίνουν αυτό το διάστημα στην αγορά.
Συνέντευξη στον Θανάση Αντωνίου

 

Η iNOXSTAM δραστηριοποιείται στην κατασκευή ανοξείδωτων δεξαμενών κι εξοπλισμού στοχεύοντας στην κάλυψη της ολοένα και αυξανόμενης αγοράς γαλακτοκομικών και τυροκομικών μονάδων καθώς επίσης και τις ανάγκες, οινοπαραγωγικών μονάδων, ελαιοτριβείων, μονάδων παραγωγής χυμών καλλυντικών και χημικών.

Για τον τυροκομικό κλάδο παράγει δεξαμενές συντήρησης γάλακτος, δεξαμενές παραλαβής, παστεριωτές, μηχανήματα προθέρμανσης/ αναθέρμανσης, γραμμές παραγωγής φέτας, πήχτρες, ταινίες και ανατροπείς, καλούπια, πιεστήρια, ανοιχτού και κλειστού τύπου καζάνια, συγκροτήματα CIP κ.ά. ενώ εμπορεύεται παγολεκάνες.

Κατασκευή και εγκατάσταση βραστήρα παστεριωτή γάλακτος για παραγωγή γιαούρτης 1.000 λίτρων. Με λέβητα-καυστήρα υψηλής απόδοσης πρωτοποριακής κατασκευής σε μονάδα παραγωγής γιαούρτης στην δυτική Μακεδονία.

 

Δραστηριοποιείται επίσης και στον κλάδο του παγωτού. Το πελατολόγιό της εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς έχει πραγματοποιήσει έργα σε Κύπρο και Γερμανία ενώ μέσω υπεργολαβιών, μηχανήματά της έχουν εγκατασταθεί στο Ιράν, τις ΗΠΑ κ.ά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, πρόσφατα έργα της είναι αυτό στην Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης στη Θήβα όπου η INOX STAM εγκατέστησε δεξαμενές παραλαβής και συντήρησης, καζάνια ανοιχτού τύπου για την παρασκευή γιαούρτης, θάλαμο ωρίμασης και μεγάλο κομμάτι του δικτύου. Έργα έχει πραγματοποιήσει στη γαλακτοβιομηχανία Στάμου, στο εργοστάσιο στο Μενίδι, στη ΔΩΔΩΝΗ κ.ά.

Πρώτες ύλες στον …Θεό

Ο Κώστας Σταμελάκης θεωρεί πως αυτό το διάστημα υπάρχει φοβερό πρόβλημα στην αγορά των πρώτων υλών και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή του νικελίου όπου είχαμε ακόμα και διακοπή των χρηματιστηριακών πράξεων στο Λονδίνο. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι προσωρινό», εύχεται και συμπληρώνει: «Υπάρχουν όμως και καλά νέα: υπάρχει ζήτηση στον κλάδο μας άρα και δουλειά και είναι, ως ένα βαθμό,  στο χέρι των εταιρειών να διαχειριστούν την κατάσταση».

Πως ερμηνεύει όμως την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών; «Τα εργοστάσια πρώτων υλών, ειδικά ανοξείδωτου χάλυβα και ξυλείας είχαν ανεβάσει τις τιμές εδώ κι ένα περίπου χρόνο κι αυτό ήταν ανεξάρτητο από την τιμή των καυσίμων. Η δικαιολογία ήταν ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλά εργοστάσια δούλεψαν με έλλειψη προσωπικού ή με εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα να πέσει η παραγωγή, την ώρα που η ζήτηση ήταν σταθερή. Υπάρχει κι άλλος λόγος: η αύξηση της ζήτησης από την πλευρά της αυτοκινητοβιομηχανίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι μπαταρίες των οποίων χρειάζονται νικέλιο» μας λέει. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, περί τεχνητής αύξησης της ζήτησης προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές- κρύβεται κάποια σκοπιμότητα σε αυτό το σημείο. «Πέρυσι, όταν οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα, δεν είχαμε πόλεμο…» σχολιάζει.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στο σκραπ καθώς όπως μας πληροφορεί ο κ. Σταμελάκης, η  τιμή του δεν έχει αυξηθεί στο ποσοστό που αυξήθηκε η τιμή της πρώτης ύλης. «Πέρυσι αγοράζαμε  το ανοξείδωτο 2,20 ευρώ το κιλό και δίναμε το σκραπ 60 λεπτά και τον Δεκέμβριο που το ανοξείδωτο είχε φτάσει πλέον τα 4 ευρώ, το σκραπ ήταν μόλις στα 80 λεπτά. Σήμερα που το ανοξείδωτο πλησιάζει τα 6 ευρώ, ζήτημα είναι αν το σκραπ έφτασε στο 1,5 ευρώ. Αυτό δεν εξηγείται…» μας λέει απορώντας.

Κατά την άποψή του η  αύξηση της ζήτησης, η οποία είναι πραγματική, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, «γιατί δεν είναι δυνατόν να με πείσει κανείς ότι ξαφνικά, σε όλον τον κόσμο οι επιχειρήσεις άρχισαν να φτιάχνουν π.χ. εστιατόρια, οινοποιεία, τυροκομεία κ.ά.» μας λέει χαμογελώντας

Ανοδική πορεία

Η INOX STAM έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια κι όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Σταμελάκης εισέρχεται όλο και περισσότερο στην αγορά κι οι παραγγελίες της  αυξάνονται. Το επόμενο διάστημα η εταιρία θα επιδιώξει να κινηθεί σε έντονους αλλά όχι επιταχυνόμενους ρυθμούς, διασφαλίζοντας το πελατολόγιό της και δημιουργώντας νέες συνεργασίες. «Δεν θέλουμε να πατήσουμε φρένο αυτή τη στιγμή, παρά την κατάσταση που επικρατεί, θέλουμε να συντηρήσουμε αυτή την ανάπτυξη, να διευρύνουμε το πελατολόγιο ενώ έχουμε και προσδοκίες από το εξωτερικό» μας εξηγεί.

«Στην Κύπρο η κατάσταση στον εξοπλισμό τυροκομείων είναι παρόμοια με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες όμως η παραγωγή είναι χρόνια μπροστά. Στη Γερμανία οι γραμμές των λευκών και κίτρινων τυριών ελέγχονται σε απίστευτο βαθμό από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της παραγωγής» Κώστας Σταμελάκης

Ζητάμε από τον συνομιλητή μας να περιγράψει την εικόνα που εκλαμβάνει από τη σχέση του με τους σύγχρονους Έλληνες τυροκόμους. «Δεν είναι όλοι οι νέοι τυροκόμοι ανοιχτοί σε επενδύσεις» παραδέχεται, «σίγουρα όμως υπάρχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές που δίσταζαν να εκσυγχρονίσουν τα τυροκομεία τους. Γνωρίζουν ότι χρειάζονται π.χ. μια καλύτερη παστερίωση αλλά προσπαθούν να δουλέψουν με ότι έχουν, παραβλέποντας ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα βελτιώνοντας τα μηχανήματά τους. Η βελτίωση της παραγωγής και των χρόνων είναι πάντα ένας λόγο για να προχωρήσει κάποιος σε επενδύσεις.».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας, ζητώντας του να μας πει τι θα ζητούσε ο ίδιος από την πολιτεία εφόσον θα είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί άμεσα σ έναν εκπρόσωπό της. «Το πρώτο μέτρο που θα έπρεπε να πάρει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια τόνωσης της αγοράς θα ήταν η μείωση στην φορολογία, έστω και προσωρινά, όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις με την πανδημία» μας λέει και συνεχίζει στο ίδιο ύφος: « Νόμοι βγαίνουν σε μια νύχτα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για διάφορα θέματα, ας βγει και κάτι για τη φορολογία. Πρέπει να αφήσουμε να δουλέψει η αγορά και η αγορά μπορεί αν κινηθεί γιατί υπάρχει ζήτηση. Η αγορά έχει αφεθεί στην τύχη της, αλλά το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στους επαγγελματίες, με πράξεις, όχι με λόγια».

You might also like