Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2022- Εκδηλώσεις παντού

Επιχειρήσεις και φορείς γιορτάζουν με καμπάνιες στα media- Απούσα η Ελλάδα

Μπορεί στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, η οποία εορτάζεται την 1η Ιουνίου, να περνάει απαρατήρητη από τη δημόσια σφαίρα – με την εξαίρεση ελαχίστων πρωτοβουλιών που λαμβάνουν κορυφαίες γαλακτοκομικές εταιρίες- στον υπόλοιπο κόσμο όμως, κυρίως στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες, η μέρα είναι αφορμή για αυξημένη δημοσιότητα και πρωτοβουλίες προώθησης των θέσεων της βιομηχανίας γάλακτος. Εκατοντάδες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Γάλακτος.

 

Ευρώπη

Στη Γαλλία, η οποία είναι μια από τις κορυφαίες γαλακτοπαραγωγικές δυνάμεις του κόσμου, ο επίσημος γαλακτοκομικός φορέας προβάλλει τις θέσεις της βιομηχανίες με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε εφημερίδες ενώ σημαντική είναι και η online διαφήμιση. Θα πραγματοποιηθούν και διαδικτυακές ομιλίες για την αξία του γάλακτος. Στη Σουηδία, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα σχολεία της χώρας κατά τη διάρκεια του πρωινού που σερβίρεται στους μαθητές για να αναδειχθεί η αξία του γάλακτος.

Ακούγεται παράξενο για σκανδιναβική χώρα αλλά σύμφωνα με έρευνα του φορέα Save the Children’s Child Poverty Report, κάθε πέμπτο  παιδί Σουηδία ανήκει σε ευπαθή οικονομικά οικογένεια. Το δωρεάν σχολικό γάλα, το σχολικό φαγητό και το σχολικό πρωινό είναι εργαλεία για την αντιμετώπιση της οικονομικής ανέχειας και την επίτευξη ενός ισότιμου σχολείου όπου όλοι οι μαθητές έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αναλάβουν τη διδασκαλία.

Καμπάνια του επίσημου φορέα γάλακτος σε γαλλικές εφημερίδες.

 

Πακιστάν

Στο Πακιστάν ο τομέας γαλακτοκομικών προϊόντων και της εκτροφής  ζωικού κεφαλαίου απασχολεί σχεδόν 60 εκατ. ανθρώπους  (επί γενικού πληθυσμού που ξεπερνάει τα 220 εκατ. ). Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 10 εκατ. οικογένειες συνδέονται  με εταιρείες επεξεργασίας γάλακτος. Συνολικά, το Πακιστάν παράγει περίπου 60 δισ. λίτρα γάλακτος ετησίως και έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την παραγωγή μέσω της αύξησης της απόδοσης αρμέγματος ανά ζώο.  Όπως είναι φυσικό ο σημερινός εορτασμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα.

Η Εθνική Συμμαχία για Ασφαλή Τρόφιμα, το μεγαλύτερο δίκτυο επαγγελματιών τροφίμων του Πακιστάν γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με την υποστήριξη αναπτυξιακών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ρυθμιστικών αρχών τροφίμων, εμπορικών επιμελητηρίων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και βιομηχανιών τροφίμων.

Η Εθνική Συμμαχία για Ασφαλή Τρόφιμα  διοργανώνει σήμερα  Εθνικό Σεμινάριο για την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος» στο Pearl Continental Hotel της Λαχόρης. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ξένες αποστολές όλων των μουσουλμανικών χωρών στη Λαχόρη, ομοσπονδιακοί και επαρχιακοί γραμματείς, ρυθμιστικοί φορείς, εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας, ρυθμιστικοί εμπειρογνώμονες τροφίμων, διακεκριμένοι επιχειρηματίες, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες τροφίμων και πάροχοι υπηρεσιών γαλακτοβιομηχανίας. Επιπλέον, το Σεμινάριο θα φιλοξενήσει προσκεκλημένους ομιλητές από διάφορα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα για να συζητήσουν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις καινοτομίες που αφορούν τη γαλακτοβιομηχανία.

Στη Νιγηρία, ο φορέας  Real People Concept τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος διοργανώνοντας ένα εργαστήριο για να κινητοποιήσει να προσελκύσει νέους στη βιώσιμη παραγωγή γάλακτος. Θέμα του workshop είναι  «Ενδυνάμωση της νεολαίας για βιώσιμη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στη Νιγηρία», ενώ στην Γκάνα η Arla Foods έχει προγραμματίσει διανομή γάλακτος σε περίπου 15.000 μαθητές δημοτικών σχολείων. 

 

Στην Αυστραλία ο φορέας Agri-tech Education & Innovation έχει προγραμματίσει για σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, εκπαιδευτικά παιχνίδια με βάση την επεξεργασία γάλακτος στα σχολεία της χώρας. Φωτογραφία από την περυσινή, σχετική πρωτοβουλία.

 


Κεντρική φωτογραφία: Elders Gambier Farm Supplies/ Global Dairy Platform- Facebook.

You might also like