Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

Ο ΣΕΚ, με αιτήματα για ενίσχυση- Κάθε εβδομάδα σφάζονται 600 παραγωγικές αγελάδες

Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων εκφράσθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ που συνεδρίασε στην Αθήνα  την προηγούμενη εβδομάδα κι εξέτασε τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

 

Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ανάλυση των ποσοτικών στοιχείων της κτηνοτροφίας αλλά και από την καθημερινή επικοινωνία των μελών του ΔΣ του ΣΕΚ με κτηνοτρόφους από όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση της Ελληνικής κτηνοτροφίας και την δραματική θέση των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στελέχη του ΣΕΚ, η κτηνοτροφία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, σε όλους τους τομείς, βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία. Την ίδια στιγμή,  το υψηλό κόστος ζωοτροφών, ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και ανταλλακτικών, συνεχίζουν να δημιουργούν κατάσταση ασφυξίας στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συνδέσμου, κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή αλλά και οι παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν τους πρώτους μήνες του 2022 η σημαντική μείωση παραγωγής του γάλακτος και κρέατος.

Ασφυκτική πίεση

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, αμέσως μετά η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του,  « η πίεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στους κτηνοτρόφους για τις οφειλές τους είναι συνεχής και καταστροφική. Ιδιαίτερα όσοι φρόντισαν μετά το 2000 να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα γιατί οι σημερινή κατάσταση δεν δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας».

Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κτηνοτροφικός κόσμος ελπίζει στην στήριξη από την πολιτεία, σύμφωνα όμως με όσα καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν.

«Η χρηματοδότηση στο 2% επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, εντάσσεται στην κατηγορία της ‘κοροϊδίας’. Απαιτούνται τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ πέραν των 37 που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΚ επιμένει στα 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και αγελάδα παραγωγής κρέατος, στα 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τα νησιά και για όσες δεν παρέδωσαν σαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.

Για τη χοιροτροφία, που πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον των 12 εκατ. που ήδη έχουν δοθεί, 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση και 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

Αλλά και για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ο ΣΕΚ διατυπώνει κάποιες ενστάσεις, ζητώντας μάλιστα άμεση πληρωμή των απλήρωτων περίπου 15.000 παραγωγών που δεν πήραν το 2%.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η  ενίσχυση της κτηνοτροφίας δεν έχει κόστος, αλλά συμβάλλει στην ανάπτυξη. Κρατά τμήματα του ελληνικού πληθυσμού στην ύπαιθρο, δίνει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή,  συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και  κρατά μακριά την επισιτιστική κρίση ενισχύοντας τη διατροφική επάρκεια για την οποία γίνεται πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα.

You might also like