Μειώνεται η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα

Ανησυχητικά τα αποτελέσματα του ΕΛΓΟ- Δήμητρα

Η ραγδαία αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών και η συνολική αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων προϊόντων ευρείας κυκλοφορίας έχει ήδη επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΓΟ-Δήμητρα η εγχώρια  παραγωγή είναι διαρκώς μειούμενη το πρώτο τετράμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της μειωμένης σίτισης των ζώων, εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωοτροφών. Την ίδια στιγμή κι άλλα ανησυχητικά γεγονότα σφραγίζουν το αρνητικό κλίμα των ημερών: η αύξηση των σφαγών παραγωγικών ζώων και η έξοδος πολλών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα.

Ταυτόχρονα, η μείωση του εγχώριου γάλατος είναι εις βάρος των καταναλωτών και οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές. Όπως επισημαίνεται σε επερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 έγινε εισαγωγή 3.000 περισσότερων τόνων αγελαδινού γάλατος και εισήχθησαν στη χώρα διπλάσιοι τόνοι πρόβειου γάλατος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, ενδεικτικά οι εισαγωγές σε γίδινη κρέμα γάλατος εκτινάχθηκαν κατά 434%».

Πριν λίγες ημέρες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνική Κτηνοτροφίας, επισημάνθηκε απ το προεδρείο πως «κάθε εβδομάδα πάνω από 600 παραγωγικές αγελάδες πηγαίνουν για σφαγή αλλά και οι παραγωγοί αιγοπροβατοτροφίας μειώνουν τα παραγωγικά ζώα για να μπορέσουν να κρατήσουν το υπόλοιπο κοπάδι».

You might also like