Υποχωρούν οι  τιμές των σιτηρών

Η Ρωσία επιβεβαιώνει το άνοιγμα λιμανιών

Οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στο όριο των 380 ευρώ/τόνο. Οι τιμές του κριθαριού και του καλαμποκιού μειώνονται επίσης. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο λόγος για την, πρόσκαιρη έστω, υποχώρηση είναι το ενδεχόμενο ανοίγματος των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε ορισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσα, άνοιγμα που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής ‘για ανθρωπιστικούς λόγους’.

 

Οι τιμές του σιταριού υπέστησαν σημαντικές μειώσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως.  Μάλιστα την Παρασκευή, σύμφωνα με το γερμανικό αγροτοκτηνοτροφικό περιοδικό Agrarheute, οι τιμές στην ευρωπαϊκή προθεσμιακή αγορά έπεσαν κάτω από τα 380 ευρώ ανά τόνο για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 35 ευρώ χαμηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα και κατά περίπου 60 ευρώ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις μέγιστες τιμές στα μέσα Μαΐου.

Η αιτία για τη θετική αυτή εξέλιξη σε επίπεδο τιμών στα σιτηρά ήταν η προοπτική επανάληψης των λιμενικών μεταφορών από την Ουκρανία, γεγονός που θα μείωνε σημαντικά την τρέχουσα οξεία έλλειψη στην παγκόσμια αγορά και θα αποκαθιστούσε κάπως το κλίμα φόβου που επικρατεί διεθνώς. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που ζήτησε η Ρωσική Ομοσπονδία για να αποκατασταθεί εν μέρει το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα εξακολουθούν να είναι ασαφείς. Το άνοιγμα των ουκρανικών λιμένων είναι ακόμα μια βραχυπρόθεσμη εξέλιξη ενώ η ΕΕ κατηγορεί τη Ρωσία ότι αξιοποιεί τα αποθέματα σιτηρών ως ‘όπλο’ στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.


Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά θα μπορέσουν σύντομα να αποπλεύσουν από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των ανθρωπιστικών οδών που έχουν συμφωνηθεί και πως η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πλου.


Αυτή τη στιγμή, μικρές ποσότητες σταριού εμπορεύονται διεθνώς από χώρες όπως η Ινδία, η οποία προχώρησε σε εξαγωγή περίπου 470.000 τόνων τον Μάιο, ποσότητα που δεν θεωρείται ικανή να αλλάξει το κλίμα στο διεθνές εμπόριο. Η Ινδία αυτή τη στιγμή διαθέτει εμπορεύσιμα αποθέματα σιταριού 1,7 εκατ. τόνων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και αναμένεται να διαθέσει κάποια από αυτά σε χώρες όπως το Μπανγκλαντές, οι Φιλιππίνες, η Τανζανία και η Μαλαισία, κι αυτό πρέπει να γίνει πριν την εποχή των μουσώνων που ενδέχεται να καταστρέψουν το σιτάρι στις αποθήκες.

Κριθάρι και καλαμπόκι

Οι τιμές του κριθαριού μειώθηκαν επίσης την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το περιοδικό Agrarheute, στη γερμανική αγορά χονδρικής και στο λιμάνι εξαγωγών του Αμβούργου που θεωρείται το σημαντικότερο εμπορευματικό κέντρο του βορρά, την Παρασκευή 3 Ιουνίου το κριθάρι κόστιζε 355 ευρώ/ τόνο, περίπου 30 ευρώ χαμηλότερα από τα τέλη Μαΐου.

Οι τιμές του καλαμποκιού υποχώρησαν κι αυτές την προηγούμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι τιμές την Παρασκευή 3 Ιουνίου στην ευρωπαϊκή προθεσμιακή αγορά ήταν 329 ευρώ/ τόνο, 25 ευρώ χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και 45 ευρώ χαμηλότερα από τα μέσα Μαΐου.

Οι εξαγωγές καλαμποκιού από την Ουκρανία πραγματοποιούνται κανονικά, αν και με μεγάλα προβλήματα, κυρίως μέσω οδικών ή σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών και μέσω του Δούναβη. Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς έχουν στραφεί αυτό το διάστημα και στην αναζήτηση ποσοτήτων από άλλες παραγωγικές δυνάμεις του κόσμου όπως η Βραζιλία, ο Καναδάς και, φυσικά, οι ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές καλαμποκιού για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τα τέλη Μαΐου ανήλθαν σε 15,1 εκατ. τόνους ή περίπου 1,2 εκατ. τόνοι περισσότεροι από ό, τι την ίδια εποχή πέρυσι.

You might also like