Στον δρόμο του ΠΟΠ το τσαλαφούτι

Κατατέθηκε ο φάκελος για την κατοχύρωσή του στο σχετικό μητρώο

Άλλο ένα ελληνικό τυροκομικό προϊόν θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον χαρακτηρισμό του ως ΠΟΠ προϊόν, σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί τόσο η παραγωγή όσο και η παρουσία του στην εγχώρια και διεθνή αγορά, όσο και να προστατευτεί συνολικά η εικόνα του.

 

Πρόκειται για το τσαλαφούτι,  ένα λευκό, αλειφώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά, απαλή-κρεμώδη υφή, ήπιο άρωμα και ελαφρώς όξινη, πικάντικη και ευχάριστα αλμυρή γεύση. Μοιάζει με το Κατίκι Δομοκού, το γαλοτύρι, το πηχτόγαλο Χανίων, το Ξίγαλο Σητείας και το ανεβατό.

Όπως και σε άλλες περιπτώσεις κατατέθηκε σχετικός φάκελος στις  υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ  προκειμένου το προϊόν να καταχωρηθεί ως ΠΟΠ προϊόν στο μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η σχετική ομάδα αποτελείται  από παραγωγούς  από το Καρπενήσι.

Όπως είναι γνωστό τον φάκελο για την κατοχύρωση του προϊόντος τσαλαφούτι ως ΠΟΠ έχει συντάξει ο καθηγητής του Γεωπονικού και πρόεδρός του ΕΛΓΟ- Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν.


Κεντρική φωτογραφία: Φτιάχνοντας πειραματικά τσαλαφούτι, στα Θεοδώριανα Άρτας, στο πλαίσιο προγράμματος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων  του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

You might also like