AS HELLAS: Έργο στο τυροκομείο ‘Αγρόκτημα Τάχα’

Το Dairy News παρουσιάζει ένα σημαντικό τεχνολογικό έργο

Ο  εκσυγχρονισμός και η επέκταση του τυροκομείου στις εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας ‘Αγρόκτημα Τάχα’ ήταν ένα απαιτητικό έργο. Η Αφοι Τάχα Ο.Ε. εμπιστεύθηκε την AS HELLAS η οποία έχει περισσότερα από 25 χρόνια τεχνογνωσία στη γαλακτοβιομηχανία για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίησή του.
Κείμενο & φωτογραφίες: AS Hellas

 

Η Φέτα, η αλλιώς ο ‘λευκός χρυσός’ της Ελλάδος, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, καθώς έχει μια ιδιαίτερη γεύση και ένα διατροφικό προφίλ που ταιριάζει στις σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες. Οι πωλήσεις της Φέτας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία συνολικά, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πάνω από 600 τυροκομεία σε όλη την Ελλάδα έχουν άδεια παραγωγής του προϊόντος.

Εκτός από τις μεγάλες εταιρίες που παράγουν Φέτα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παραγωγής ανήκει σε τυροκομεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, στις περιοχές που δίνουν το δικαίωμα στην ονομασία Φέτα. Η γεωγραφία αλλά και η τέχνη των τοπικών τυροκομείων, καθορίζουν και τη διαφοροποίηση στα γευστικά χαρακτηριστικά και κάνει πολύ ενδιαφέρουσα την αγορά της Φέτας.

Περιγραφή του έργου

Ένας από τους γνωστότερους τοπικούς παραγωγούς είναι και το τυροκομείο ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε., στο Ελευθέριο Λάρισας. Οι Νίκος και Ζήσης Τάχας, ως δεύτερη γενιά τυροκόμων, συνεχίζοντας την παράδοση 40 χρόνων δημιούργησαν, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής την εταιρία ‘Αγρόκτημα Τάχα’, στο Ελευθέριο Λάρισας.  Το 2021, αποφάσισαν τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του τυροκομείου.


«Η μονάδα της ‘Αγρόκτημα Τάχα’ εκσυγχρονίσθηκε με εξοπλισμό για ενεργειακή απόδοση, ακρίβεια, και ασφάλεια σε κρίσιμες διαδικασίες παραγωγής.  Έτσι, θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της  εταιρίας για πολλά χρόνια»


Οι απαιτήσεις του έργου αφορούσαν στις κρίσιμες διεργασίες της παραλαβής και της παστερίωσης του γάλακτος, καθώς και τον  καθαρισμό των κυκλωμάτων παραλαβής και αποθήκευσης νωπού γάλακτος, δεξαμενών παραλαβής και βυτίων. Επιπρόσθετα, περιλάμβανε την μελέτη και εγκατάσταση όλων των εξυπηρετικών δικτύων.

Κατά τη διάρκεια του έργου υπήρξαν προσθήκες και παρεμβάσεις που απαιτούσαν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε process engineering στη γαλακτοβιομηχανία. Γι’ αυτό, η  ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε. εμπιστεύθηκε την AS HELLAS η οποία έχει περισσότερα από 25 χρόνια τεχνογνωσία στη γαλακτοβιομηχανία για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του έργου.

 

Τμήμα Παραλαβής και Αποθήκευσης νωπού Γάλακτος

Στο τμήμα παραλαβής και αποθήκευσης νωπού προχώρησε η προμήθεια και εγκατάσταση νέων σιλό γάλακτος τα οποία αύξησαν σημαντικά την συνολική χωρητικότητα, καθώς επίσης και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία μίας αυτόματης γραμμής παραλαβής γάλακτος. Η συγκεκριμένη είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των απωλειών γάλακτος, αλλά και η μείωση των χημικών του CIP όταν έρχεται η ώρα του καθαρισμού των γραμμών.

Συστοιχία αυτόματων βαλβίδων Mixpoof φροντίζει για την ασφάλεια και την ευελιξία του συστήματος παραλαβής και αποθήκευσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης πραγματοποίησης διεργασιών (παραλαβής, αποστολής προς παστερίωση, πλυσίματος σιλό, μετάγγισης), με οποιαδήποτε σειρά και κατεύθυνση και με απόλυτη ασφάλεια. Περιλαμβάνεται επίσης γραμμή με αυτόματες βαλβίδες και αντλία αυτόματης αναρρόφησης για τον καθαρισμό των βυτίων, σε δεύτερη φάση μετά την παραλαβή.

Τμήμα  Παστερίωσης

Στην συνέχεια το γάλα μεταφέρεται στη διαδικασία της παστερίωσης. Για αυτή την διαδικασία, εγκαταστάθηκε μια αυτόματη προκατασκευασμένη μονάδα GALAXIAS, για την παστερίωση είτε του γάλακτος, είτε του μείγματος για γιαούρτη. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι μεταβλητής ταχύτητας παστερίωσης, καθώς κατά την λειτουργία παστερίωσης για γιαούρτη λειτουργεί σε χαμηλότερη ταχύτητα. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί εξειδικευμένη λύση σχεδιασμού που αναπτύχθηκε “in-house” στην  AS HELLAS. Φυσικά υπάρχει η πρόβλεψη αύξησης της δυναμικότητας στο μέλλον εφόσον χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την κρίσιμη διαδικασία του καθαρισμού, η παστερίωση θα καθαρίζεται με CIP μέσω του δικού της κυκλώματος, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο από την κεντρική μονάδα CIP, ενώ η δοσομέτρηση των χημικών στις σωστές περιεκτικότητες θα γίνεται αυτόματα από το κεντρικό CIP.

 

Cleaning in Place (CIP)

Η AS HELLAS είναι γνωστή εδώ και χρόνια για την πολύ υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει στον καθαρισμό των γραμμών, στη διαδικασία Cleaning in Place (CIP). Ο καθαρισμός και η εξυγίανση της μονάδας επεξεργασίας είναι μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές της επεξεργασίας τροφίμων, καθώς διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή.

Ο κατάλληλος καθαρισμός είναι απαραίτητος για την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με την μεγαλύτερη δυνατή ζωή στο ράφι. Είναι ξεκάθαρο πως η λειτουργία Cleaning in Place δεν είναι μόνο μια κομβικής σημασίας διαδικασία της παραγωγής, αλλά αποτελεί και ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους λειτουργίας της βιομηχανίας. Μια τυπική διαδικασία καθαρισμού CIP απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, χημικών και ενέργειας. Mια μονάδα γάλακτος είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το 13% του συνόλου της ενέργειας στο CIP.

Η προσέγγιση της AS HELLAS στην διαδικασία του CIP είχε λοιπόν διπλό στόχο. Να διασφαλίσει τον αποτελεσματικότερο δυνατό καθαρισμό των γραμμών παραγωγής, λαμβάνοντας υπ΄ όψη όλες τις παραμέτρους της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και την καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση των πόρων.

Για τις ανάγκες της ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε.  εγκαταστάθηκε μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα CENTRASIP 250,  με μία γραμμή καθαρισμού για το πλύσιμο των κυκλωμάτων παραλαβής και αποθήκευσης νωπού γάλακτος, των δεξαμενών παραλαβής, και των βυτίων. Η μονάδα καθαρισμού θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης για δυο γραμμές μελλοντικά. Η εκτεταμένη τεχνογνωσία της AS Hellas και η μακρόχρονη εμπειρία της στην κατασκευή αυτόματων συστημάτων CIP, εξασφάλισαν την αποδοτική χρήση, τη χαμηλή κατανάλωση νερού και την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας και απορρυπαντικών.

Η  ‘καρδιά του εργοστασίου’

Για το σύστημα ελέγχου της διαδικασίας παραγωγής, η ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε., ήθελε μια λύση αυτοματισμού που να αυτοματοποιεί και να ελέγχει κρίσιμες παραμέτρους της παραγωγής που να διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του τελικού προϊόντος και ταυτόχρονα να είναι  ενεργειακά αποδοτική.

Το σύστημα παρακολουθεί και ελέγχει τις διαδικασίες της παραλαβής, αποθήκευσης και συντήρησης του νωπού γάλακτος, την Παστερίωση του τελικού προϊόντος, καθώς και την διαδικασία καθαρισμού των παραπάνω μονάδων (CIP). Παράλληλα έχει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών αναφορών με τα στοιχεία παραγωγής προς τη διοίκηση καθώς και πλήρες ιστορικό λειτουργιών και διαδικασιών παραγωγής.

Μετά το έργο

Η ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ συνεχίζει μια παράδοση 40 ετών στην Τυροκομία, αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Βελτιώνει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων της με επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και αυτοματοποίηση διαδικασιών, με σκοπό να αναδείξει την τεχνογνωσία της σε μια ευρύτερη αγορά, και να καλύψει κατά τον καλύτερο τρόπο τις νέες ανάγκες των καταναλωτών.

Οι επενδύσεις θα της δώσουν την ευελιξία που χρειάζονται οι σύγχρονες μονάδες γαλακτοκομικών προϊόντων, και ταυτόχρονα η εταιρία θα γίνει πιο αποδοτική και θα χρησιμοποιεί  τους παραγωγικούς της πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η ταυτότητα της αυτοματοποιημένης παραγωγής

  1. Η αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία ελέγχει τα υποσυστήματα:
  • Παραλαβής, αποθήκευσης και συντήρησης του νωπού γάλακτος.
  • Παστερίωσης του τελικού προϊόντος.
  • CIP (Cleaning In Place) των παραπάνω μονάδων.
  1. Δυνατότητες του συστήματος αυτοματισμού
  • Απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω VPN για την ταχύτερη εξυπηρέτηση.
  • Παραγωγή συναγερμών σε περίπτωση βλάβης ή εσφαλμένης λειτουργίας.
  • Καταγραφή όλων των φυσικών μεγεθών (θερμοκρασίες, πιέσεις κ.α.) και απεικόνιση αυτών σε μορφή γραφικής παράστασης.
  • Επίπεδα πρόσβασης χειριστών.
  • Ασφαλιστικές δικλείδες (interlocks) για την αποφυγή λάθος χειρισμών.
  • Δυνατότητα επικοινωνίας με εξωτερικά συστήματα για την ανταλλαγή πληροφοριών.
  • Δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων με το ERP.
  • Reporting.
  1. Τεχνικά χαρακτηριστικά συστήματος αυτοματισμού
  • PLC τελευταίας γενιάς της σειράς SIEMENS S7-1500.
  • Λογισμικό SCADA για την απεικόνιση και έλεγχο της εγκατάστασης (SIEMENS WinCC Advanced).
  • Περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου.
  • Περισσότερες από 100 κάρτες αυτοματισμού.
  • Πέντε πίνακες MCCs (motors control center) & CPs (control panels).

Το έργο, με μια ματιά

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Η εξέλιξη ενός παραδοσιακού τυροκομείου σε μια μονάδα που  πλαισιώνει την γνώση και την τέχνη με σύγχρονο αυτοματισμό παραγωγής, και θα προσφέρει με ασφάλεια την παραδοσιακή γεύση και ποιότητα στους σύγχρονους καταναλωτές.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. Η μονάδα εκσυγχρονίσθηκε με εξοπλισμό για ενεργειακή απόδοση, ακρίβεια, και ασφάλεια σε κρίσιμες διαδικασίες παραγωγής.   Έτσι, θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη της  εταιρίας για πολλά χρόνια.

You might also like