Κτηνοτροφία: Βηματισμός στο άγνωστο

Κινητοποιήσεις, πολιτική αντιπαράθεση και διεκδικήσεις συνθέτουν το θολό τοπίο

Παράταση δόθηκε από το ΥπΑΑΤ για τις αιτήσεις ΟΣΔΕ μέχρι 14/7 καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία,  δεν έχουν οριστικοποιηθεί πάνω από 250.000 αιτήσεις, διαψεύδοντας κατά κάποιο τρόπο την κυβέρνηση η οποία είχε υποσχεθεί ότι η διαδικασία θα είχε ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου. Το ‘βαρύ’ κλίμα στην πρωτογενή παραγωγή είναι πλέον διάχυτο και απειλεί τους Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι ανήμποροι σε μεγάλο βαθμό βλέπουν τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, ενέργεια, μεταφορές κ.λπ. να ροκανίζουν όχι μόνο το εισόδημά του αλλά και τις όποιες κρατικές ενισχύσεις των τελευταίων μηνών. Ειδικά όταν αυτές δίνονται με σχετική καθυστέρηση.

 

Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η παραγωγή είναι φυσικά το αυξανόμενο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος, με την αστάθεια στην αγορά που απορροφά (ή δε απορροφά την παραγωγή) να είναι το δεύτερο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει εκπονηθεί και υλοποιείται ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης των γεωργών και των κτηνοτρόφων ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για περισσότερες έκτακτες ενισχύσεις.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα μέτρα ‘διαρθρωτικού χαρακτήρα’ τα οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση αργούν να αποδώσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του με επικεφαλής τον πρώην ΥπΑΑΤ Σταύρο Αραχωβίτη προς τον ΥπΑΑΤ εκτιμάει ότι «Οι Έλληνες αγρότες φτωχοποιούνται με ταχύτερο ρυθμό από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη. Αυτό δείχνει την αναποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησής σας και ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αποτελεσματικά και πιο γενναία μέτρα, που μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθεί η πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα ώστε να σωθεί οτιδήποτε, αν σώζεται».

Αυτή είναι μία διαπίστωση η οποία, σύμφωνα με τον Στ. Αραχωβίτη, αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου ο γενικός δείκτης τιμών εισροών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία για τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021,  παρουσίασε αύξηση πάνω από 25%.

KKE: Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος

Από την πλευρά τους αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι που εκφράζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία κι αλλού, κυρίως με αιτήματα για την κάλυψη των ζημιών που έχουν προκαλέσει σε καλλιέργειες κι εκμεταλλεύσεις τα καιρικά φαινόμενα. Οι αγτροτοκτηνοτρόφοι του ΚΚΕ σε ανακοινώσεις τους ζητούν:

– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ – δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

– Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής.

– Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

– Άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές.

– Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους.

You might also like