Κόντρα ΕΑΣ Νάξου με τον υπουργό Ναυτιλίας

Η Ένωση κατηγορεί τον Ιωάννη Πλακιωτάκη για κομματική επίσκεψη στο νησί

Η  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με επιστολή της κατηγορεί τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη οτι πραγματοποίησε μια κομματική, διεκπεραιωτική επίσκεψη στη Νάξο στο πλαίσιο της οποίας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους συνεταιριστές και να ακούσει τα πολλά και πιεστικά προβλήματά τους. Κατηγορεί συνολικά όμως το υπουργείο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

 

Η Ένωση υπενθυμίζει οτι απέστειλε  επιστολή προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό, λόγω των ιδιαίτερων, σημαντικών και οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα αλλά ο υπουργός απαξίωσε να  απαντήσει. «Προφανώς, το κομματικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κλιμακίου σας προείχε και όχι το κυβερνητικό που αφορά ή έπρεπε να αφορά όλη την κοινωνία του νησιού μας, αλλά και των άλλων ξεχασμένων μικρών νησιών. Η επίσκεψη στην κομματική οργάνωση και όχι στην ιστορική και από τις πλέον δραστήριες και δυναμικές συνεταιριστικές μονάδες της χώρας μας, για πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική συζήτηση, κάτι δείχνει. Και μάλιστα όταν η αγροτιά των νησιών μας αντιμετωπίζει εντονότερα την ενεργειακή, ζωοτροφική και πληθωριστική κρίση. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει πράγματι ολοκληρωμένη στρατηγική για τον ευαίσθητο και εθνικά σημαντικό νησιωτικό χώρο» επισημαίνει η Ένωση.

Η Ένωση έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΑΣ Νάξου οτι χρησιμοποιεί τις ενισχύσεις του κράτους για να μειώσει τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης κι όχι για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές του προϊόντος που παράγει. Πιο συγκεκριμένα ο Μ. Κουτουλάκης ανέφερε στη Νάξο: «…Το μεταφορικό ισοδύναμο συνεχίζει, εφαρμόζεται…Στο μεταφορικό ισοδύναμο εντάχθηκαν ως επιλέξιμοι θεσμοί οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί… Το ποσό που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΑΣ Νάξου είναι 150.000 ευρώ. Ήδη από μια έρευνα που έχουμε κάνει ξεπερνά το 150.000 ευρώ η ενίσχυση στην τοπική Ένωση Συνεταιρισμών. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να κατευθύνονται για τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης, αλλά στο προϊόν. Ο νόμος, όπως έχει φτιαχτεί, στοχεύει στο να μετακυλίσει το όφελος στο προϊόν…».

Τι απαντά η Ένωση

Στην επιστολή τηςε η Ένωση υποστηρίζει:

  1. Δεν εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο (ή νησιωτικό, όπως θα το βαφτίσετε) για τη μεταφορά των ζωοτροφών, οι οποίες διαμορφώνουν, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, το κόστος παραγωγής (τις εισροές) στην κτηνοτροφία.
  2. Η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λοιπές μεταφορές πιστώνεται, με 32 ευρώ ανά τόνο, απευθείας στους παραγωγούς.
  3. Η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει λάβει τα τρία τελευταία χρόνια (2019, 2020 και 2021)- για το επόμενο έτος κάθε φορά- συνολική ενίσχυση 108.127,95 ευρώ (47.816,97-24.905,73-35.405,25 τα αντίστοιχα έτη) για την ενίσχυση των τελικών προϊόντων (γάλα, τυρί, πατάτα), προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος παραγωγής, να μην αυξηθούν οι τιμές, και να επιβαρυνθούν έτσι οι καταναλωτές και να μειωθούν οι πωλήσεις. Αυτό και κάναμε. Πού βρήκατε τα 150.000 ευρώ; Και γιατί μασάτε λαϊκίστικα τα λόγια σας και αφήνετε υπονοούμενα και υπεκφυγές για τα λειτουργικά κόστη; Γιατί, προκειμένου να αποφύγετε το άγος του ανύπαρκτου για τις ζωοτροφές μεταφορικού ισοδύναμου, συγχέετε σκόπιμα την επιδότηση του κόστους μεταφοράς με την ενίσχυση της Ένωσης για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών των τελικών προϊόντων; Αυτό, αν δεν είναι ανέντιμο, πώς λέγεται;
  4. Για τις μεταφορές ζωοτροφών, δαπανήσαμε το 2019, 774.364,67 ευρώ, το 2020, 924.858,35 ευρώ και το 1921, 938.109,08 ευρώ. Πού είναι το μεταφορικό ή το νησιωτικό (κατά το «άλλαξε ο Μανωλιός») ισοδύναμο, αφού δεν υπάρχει για τις ζωοτροφές και έτσι αυτό επιβαρύνει τις τιμές, παρά την ενίσχυση των προϊόντων;

Εν τούτοις, εμείς ερευνήσαμε με πρωτοποριακό τρόπο και ερευνούμε όλες τις αγορές και αναζητούμε τους τρόπους για εφοδιασμό των κτηνοτρόφων μας με ζωοτροφές στην καλύτερη τιμή, δεδομένης της έκτακτης και πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε Είμαστε νυχθημερόν στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου, με έγνοια και στον καταναλωτή, που μας στηρίζει και προτιμά τα ποιοτικά προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου. Αυτό θα συνεχίσουμε με συνέπεια να κάνουμε.

Δύσκολη η κατάσταση τη Νάξο

Και καταλήγει η επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου:

 «Η θεσμική υπευθυνότητα και εντιμότητα απαιτεί να διευκρινίσετε τα θλιβερά και υποβολιμαία υπονοούμενά σας και να εκφράζεστε με τη γλώσσα της αλήθειας, με τεκμήρια, ευθαρσώς και όχι με κομματική υπόδειξη και γενικολογίες. Η κυβερνητική και θεσμική θέση σας δεν το επιτρέπει.

Η πολιτική και η αντίληψή σας για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ειδικά την Ε.Α.Σ. Νάξου (από τις παλαιότερες και δυναμικότερες στον ελλαδικό χώρο) ήταν πρόδηλα προκατειλημμένη και υπαγορευμένη από τον εκ δεξιών σας, γνωστό σε όλους μας, ναξιώτη τέως υπουργό. Η εικόνα είναι πολύ εύγλωττη. Η πολιτική και η αντίληψη αυτή, όμως, οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στο βάραθρο. Ιδίως στον νησιωτικό χώρο, που έχετε και σεις την ευθύνη σας, η κατάσταση του τομέα αυτού της οικονομίας μας είναι κρίσιμη, αν όχι δραματική. Δεν μπορείτε να την εξωραΐζετε ή να παραπλανάτε, θελημένα ή αθέλητα, τον κόσμο. Ήδη το γάλα της Νάξου είναι δυσεύρετο. Το ζωϊκό κεφάλαιο μειώνεται, τα Π.Ο.Π., που κερδίσαμε με αγώνες και μας εμπιστεύτηκαν οι αγορές, κινδυνεύουν. Δεν έχετε πλήρη εικόνα ή έχετε διαστρεβλωμένη πρόσληψη της πραγματικότητας, όπως φάνηκε από την ομιλία σας και τα «στοιχεία» που δημόσια επικαλεστήκατε. Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου και οι εκπρόσωποί του δεν ανέχονται την πολιτική εξαπάτηση. Ξέρουν να αγωνίζονται και να δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που τους περιφρονούν, σε αυτούς που παίζουν με τον πόνο του και… κουτουλούν, κ. Κουτουλάκη, την αλήθεια. Όποτε και όπου χρειαστεί».

You might also like