Γεωργαντάς: «Θα έρθει περισσότερο ουκρανικό σιτάρι παντού»

Αναζητείται λύση για την κοινοτική βοήθεια στους παραγωγούς

«Δεν υφίσταται θέμα επισιτιστικής κρίσης ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, μέρος της οποίας είμαστε» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντσούνο, στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον υπουργό, από το γεγονός ότι συνολικά οι καλλιέργειες στην Ελλάδα βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο αυτό το διάστημα- η καλλιέργεια σε κτήματα αγρανάπαυσης λειτούργησε ενώ η εφοδιαστική αλυσίδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

 

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια να μεταφερθεί το σιτάρι που υπάρχει στην Ουκρανία σε χώρες που το έχουν ανάγκη ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη διευκόλυνση των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Θα έρθει περισσότερο ουκρανικό σιτάρι παντού» προέβλεψε ο υπουργός, ο οποίος έχει ζητήσει ήδη να συμπεριληφθεί η καλλιέργεια του μαλακού σιταριού στην Ελλάδα στις  συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση του 2% προς τους παραγωγούς, αλλά και για την επόμενη βοήθεια που αναμένει η χώρα μας, αυτή τη φορά από κοινοτικούς πόρους. «Η βοήθεια θα είναι σε σχέση με τα παραγωγικά ζώα, εμείς συμφωνούμε και προσπαθούμε να βρούμε τον πιο δίκαιο τρόπο για να κατανεμηθεί αυτή η βοήθεια» τόνισε ο υπουργός.

«Είναι πολύ σημαντικό που κερδίσαμε αυτό το δικαστήριο» τόνισε με ικανοποίηση ο υπουργός για την υπόθεση της παραπομπής της Δανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις εξαγωγές ‘φέτας’ και πρόσθεσε: «Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προστατεύουν τα ΠΟΠ προϊόντα όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο εξωτερικό. Η Δανία όμως δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τις εξαγωγές λευκού τυριού με την ονομασία ‘φέτα’. Τα κράτη μέλη πρέπει να προστατεύουν παντού τα ΠΟΠ προϊόντα των κρατών μελών- ακόμα και σε τρίτες χώρες κι αυτή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου» .

Παρέμβαση Καπούνη για τη νησιωτικότητα

Σε παρέμβασή του στην εκπομπή, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης (κάτω αριστερά στην κεντρική φωτογραφία), αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κυβερνητικές πολικές να στραφούν προς τη νησιωτικότητα («δεν είναι διάκριση να βλέπουμε τη νησιωτικότητα, διάκριση είναι να μην τη βλέπουμε…» είπε)  έθεσε με ένταση το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου που παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν ισχύσει για τη μεταφορά των ζωοτροφών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς των νησιών που βλέπουν να ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις νησιωτικές περιοχές.

You might also like