Κρητική τυροκομία: Προβλήματα αλλά κι …αντοχές

Συμπεράσματα από τη γενική συνέλευση του Cluster Κρητικού Τυριού

Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Cluster Κρητικού Τυριού, με την παρουσία τυροκόμων από όλη την Κρήτη και την εισαγωγή νέων μελών. Το Cluster αν και δεν έχει αποκτήσει ακόμα την αριθμητική δύναμη που θα έπρεπε υπό τις παρούσες συνθήκες, συνεχίζει την προσπάθειά του η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί συνολικά στην αγορά των τυροκομικών προϊόντων και την προώθηση των κρητικών τυροκομικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

 

Στη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Κρήτη, σε μια εποχή που συνολικά ο κλάδος της παραγωγής και της μεταποίησης γάλακτος βρίσκεται σε φάση αναστάτωσης. Στην συζήτηση αυτή είχαν την ευκαιρία όλοι οι παριστάμενοι να εκθέσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους ώστε να δημιουργηθεί μία πλήρης εικόνα της κατάστασης σήμερα και να αποφασισθούν οι ενέργειες που θα πρέπει το Cluster να υλοποιήσει ώστε να προασπιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου στην Κρήτη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα προβλήματα σχετικά με την πρώτη ύλη και την μειωμένη παραγωγή γάλακτος αλλά και με τις ποσότητες που παράλληλα πωλούνται εκτός νησιού.

Λιγοστεύει το γάλα στην Κρήτη

Αποφασίστηκε να γίνουν επαφές με όλους τους φορείς που μπορούν να συνδράμουν δραστικά στην ομαλοποίηση της αγοράς, και να τους κατατεθεί σχετικό υπόμνημα με προτάσεις. Οι προτάσεις θα αφορούν στην στήριξη της κτηνοτροφίας στην Κρήτη, και σε ενέργειες οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε να μην μηδενιστεί η παραγωγή των τοπικών Κρητικών Τυροκομικών το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε οτι η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα όσο αφορά των παραγωγή γάλακτος στην Κρήτη, ενώ η παρουσία σημαντικών σε μέγεθος και ισχυρών σε διαπραγματευτική δύναμη εταιριών επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί, με σταθμούς συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος, προσθέτει για τους τοπικούς τυροκόμους επιπλέον πίεση όσο φορά τη συγκέντρωση ποσοτήτων γάλακτος και τη διατήρηση των συνεργασιών.

Αναζητείται συνεργασία

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Επιμελητήριο, «το Cluster θέλοντας να βοηθήσει συλλογικά την τυροκομία όλης της Κρήτης αποφάσισε να υλοποιήσει έρευνα σε όλα τα τυροκομεία της Κρήτης  ώστε να διευκρινιστούν οι ανάγκες και οι στόχοι για την επιβίωση και την ανάπτυξη του Κρητικού Τυριού. Επίσης θα ζητηθεί η συνδρομή των Επιμελητηρίων, της Περιφέρειας και φορέων όλης της Κρήτης ώστε η προσπάθεια να είναι και να αφορά όλη την Κρήτη, με την στήριξη όλων αυτών των οργανισμών που μπορούν να το στηρίξουν».

Τέλος σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί μία Παγκρήτια συνάντηση τυροκόμων, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά τα παραπάνω και να έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τα δεδομένα σχετικά με τις ποσότητες γάλακτος που φεύγουν εκτός Κρήτης. «Θα γίνει ουσιαστικά και ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, με αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, ώστε να υπάρχει πλέον και μία ουσιαστική αποτίμηση της κατάστασης με αριθμούς και όχι με εκτιμήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του Cluster Κρητικού Τυριού.

You might also like