Αχμέτ Φουρκάν, Κομοτηνή: Από εδώ μέχρι τη …Σρι Λάνκα  

Παρουσιάζουμε την γαλακτοκομική εταιρία ΜΑΧ από την Κομοτηνή

Η γαλακτοκομική εταιρία ΜΑΧ δημιουργήθηκε πριν από 17 χρόνια και σήμερα εδρεύει λίγο έξω από την Κομοτηνή, κοντά στο χωριό Σύμβολα. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση κι ο συνομιλητής μας, ο Αχμέτ Φουρκάν, ανήκει στην τρίτη γενιά της. Κύριο προϊόν: το διάσημο αριάνι, μια  συνταγή του παππού του.

 

Στο παρελθόν τα μέλη της οικογένειας είχαν δραστηριοποιηθεί και στην κτηνοτροφία, την εγκατέλειψαν όμως διότι, όπως εκτίμησαν τότε,  είναι ένα άλλο κομμάτι της παραγωγής που θέλει ιδιαίτερη διαχείριση.  Η εταιρία ΜΑΧ παράγει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως αριάνι, που είναι το κύριο προϊόν της, γιαούρτια και στραγγιστό γιαούρτι. Παράγει επίσης και αλοιφές όπως μελιτζανοσαλάτα, ρώσικη, τζατζίκι, τυροσαλάτα, ταραμοσαλάτα, Αγιορείτικη, πάπρικα και κοπανιστή. Η ΜΑΧ διαθέτει πλέον αποθήκη στην Αθήνα (Ταύρος) απ΄ όπου γίνονται οι διανομές της.

Ζορίζονται οι κτηνοτρόφοι

Συναντήσαμε τον Αχμέτ Φουρκάν στο περίπτερο της ΜΑΧ σε εμπορική έκθεση στην Αθήνα και συζητήσαμε για την πορεία της επιχείρησής του αλλά και γενικότερα για τον κλάδο. Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, οι κτηνοτρόφοι στην Κομοτηνή αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, «ζορίζονται οι άνθρωποι για το πω καθαρά. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς, αλλά πιστεύω ότι με τη δική μας τη βοήθεια στη μεταποίηση θα τα καταφέρουν κι αυτοί». Κι οι τυροκόμοι δεν πάνε πίσω.

«Δυσκολευόμαστε όπως όλοι, αλλά επειδή τα προϊόντα μας είναι εδραιωμένα στη Θράκη δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στην περιοχή μας επάρκεια γάλακτος, άλλωστε εμείς συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένο δίκτυο κτηνοτρόφων που παράγουν αγελαδινό γάλα» μας λέει ο Αχμέτ.

Η διανομή της εταιρίας περιλαμβάνει όλη τη Θράκη μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα μάλιστα τοποθετήθηκε στην Αθήνα ενώ μικρές εξαγωγές πραγματοποιούνται σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Αυτή τη στιγμή, όπως μας εκμυστηρεύεται ο Αχμέτ, το ενδιαφέρον  είναι πρωτίστως η επέκταση στην Αθήνα και στα νησιά κι ακολούθως η τόνωση των εξαγωγών.

Στους επόμενους στόχους είναι οι εξαγωγές στην Ασία, όπου η ΜΑΧ στέλνει ήδη αριάνι και στραγγιστό γιαούρτι στην Σρι Λάνκα. «Παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον από τις χώρες αυτές είναι αυξημένο. Ενδιαφέρον υπάρχει για προϊόντα μας από την Ινδία και την Αίγυπτο» μας λέει ο νεαρός από την Κομοτηνή.

Η γκάμα των προϊόντος της τυροκομικής ΜΑΧ απο την Κομοτηνή, με κορυφαία το υπέροχο αριάνι της.

 

Προβληματικά logistics

Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΜΑΧ είναι το κόστος της μεταφοράς αλλά και ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κι αυτό διότι δεν υπάρχει οργανωμένο κι ενιαίο δίκτυο ψυγειομεταφορών από την Κομοτηνή στην Αθήνα. «Αυτή τη στιγμή λοιπόν είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε τα προϊόντα στην Θεσσαλονίκη με μια μεταφορική και με μια δεύτερη από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Δύο εταιρίες κι όπως καταλαβαίνετε μερικές φορές είναι δύσκολο να συνεννοηθείς για το που βρίσκονται ή πότε θα φτάσουν τα προϊόντα σου» μας λέει.

Η ΜΑΧ διαθέτει  σύγχρονο τυροκομείο το οποίο εκσυγχρονίστηκε περεταίρω λίγο πριν την πανδημία του κορωνοϊού με νέα μηχανήματα και θα εξοπλιστεί κι άλλο καθώς στόχος των ανθρώπων της  είναι να αυξηθεί η διάρκεια της ζωής των προϊόντων τους, με στόχο όπως είναι φυσικό τις εξαγωγές.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας ένα σχόλιο του Αχμέτ Φουρκάν για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική παραγωγή. Αν κι ο ίδιος κάνει τώρα τα πρώτα βήματά του στο χώρο της γαλακτοκομίας έχει την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην εξασφάλιση της πρώτης ύλης, «διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί και παράγει τα πάντα». Ανησυχεί ασφαλώς για την αδικαιολόγητη κατά τη γνώμη του μείωση της παραγωγής διότι «σε ορισμένα προϊόντα για τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αυτάρκεια, όπως π.χ. το λεμόνι, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε εισαγωγές!».

You might also like