Αραχωβίτης: «ΚΥΑ εθνικών λιπασμάτων: Ολιγωρία Υπουργείου»

Η αντιπολίτευση θεωρεί οτι κοστίζει ακριβά στους Έλληνες αγρότες

Αναιτιολόγητες και επιζήμιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ που θα ορίζει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει οτι πρόκειται για γεγονός που καταγγέλλεται και από τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), με επανειλημμένες οχλήσεις, παρεμβάσεις και επιστολές του.

 

Το ζήτημα αυτό φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης του κόμματος Σταύρου Αραχωβίτη ζητώντας συγκεκριμένη δέσμευση για το πότε ακριβώς θα εκδοθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ που θα δώσει ανάσα στους ήδη πολλαπλώς επιβαρυμένους Ελληνες αγρότες. Ας δούμε όμως πως τοποθετείται η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα που έχει προκύψει με την έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών.

Τα προϊόντα λίπανσης που κυκλοφορούσαν για 20 και πλέον χρόνια στην Ελληνική αγορά, εντάσσονταν στις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 2003/2003. Ο Κανονισμός αυτός  καταργήθηκε από τις 16-7-2022 και αντικαταστάθηκε από τον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα προϊόντα λίπανσης (ΕΕ 1009/2019). Ως εκ τούτου, απαιτείται κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση (έκδοση ΚΥΑ) που να ορίζει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών, προκειμένου να μην διασαλευτεί, αλλά να συνεχίσει απρόσκοπτα η διάθεση των προϊόντων αυτών που θα ικανοποιούν και τις απαιτήσεις του Νέου Κανονισμού.

Απειλή για την παραγωγή

Ωστόσο,  όπως καταγγέλλεται από τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, παρεμβάσεις και επιστολές του, δεν υπάρχει πρόοδος στην έκδοση της εν λόγω απαραίτητης  ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – Ανόργανων Λιπασμάτων Ελληνικών Προδιαγραφών. Η εν λόγω καθυστέρηση συμβαίνει δε, παρόλο που υπάρχει θετική εισήγηση και προετοιμασία της ΚΥΑ από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, το Γενικό Χημείο του Κράτους και την ΤΕΓΕΛ. Η καθυστέρηση αυτή συμβαίνει, σύμφωνα με τον ΣΠΕΛ, τη στιγμή που  όμορες και ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ισπανία (από 18-2-2022) και η Ιταλία (από 12-4-22) έχουν ήδη προβεί σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσοντας στην εθνική νομοθεσία τους όλα αυτά τα προϊόντα που ήταν και στον ΕΚ 2003/2003.

Η αντιπολίτευση θεωρεί οτι η καθυστέρηση έκδοσης της απαραίτητης και ήδη προετοιμασμένης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΥΑ διασαλεύει και εμποδίζει την  παραγωγή, εμπορία και διακίνηση στην ελληνική αγορά προϊόντων θρέψης και λιπασμάτων πρωτοπόρων σκευασμάτων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών με καινοτόμες τεχνολογίες των Ελληνικών εταιρειών που καλύπτουν το 85% των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες αγρότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει προς την κυβέρνηση οτι νέος Κανονισμός, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερα τοπικό χαρακτήρα ορισμένων αγορών και προϊόντων, αφήνει τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να κυκλοφορούν προϊόντα λίπανσης είτε με βάση τον Κανονισμό ΕΕ 1009/2019, είτε με βάση την Εθνική τους Νομοθεσία. Συνεπώς ρητά ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1009/2019 ορίζει ότι η συμμόρφωση με τους εναρμονισμένους κανόνες θα πρέπει να παραμείνει προαιρετική και θα πρέπει να απαιτείται μόνο για προϊόντα που ακολουθούν τον Καν. 1009/2019, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται η διάθεση λιπασμάτων στην εσωτερική αγορά σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

You might also like