Κερκινέλλα: Νέο τυροκομικό από τη Φάρμα Ξανθόπουλου

Εξ' ολοκλήρου με βουβαλίσιο γάλα

Ένα νέο τυροκομικό προϊόν έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του από μια περιοχή της Μακεδονίας με ισχυρή γαλακτοκομική παράδοση. Από τις Σέρρες λοιπόν και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης,  έρχεται ένα νέο τυρί, η Κερκινέλλα (Kerkinella).

 

Η Κερκινέλλα είναι ένα ιδιαίτερο λευκό τυρί, το οποίο παράγεται στο Τυροκομείο Kerkini’s Milk εξ’ ολοκλήρου με βουβαλίσιο γάλα από ντόπια ζώα Ελληνικής φυλής (νεροβούβαλος) από την ιδιόκτητη μονάδα “Φάρμα Ξανθόπουλος” τα οποία βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή της Λίμνης Κερκίνης,

Μπορεί να καταναλωθεί κρύο σε πιατέλα για μεζέ, σε κύβους μέσα στη σαλάτα, τριμμένο στα ζυμαρικά ή πίτσα, χρησιμοποιείται για γέμιση σε πίτες, επίσης μπορεί να ψηθεί στη σχάρα ή στο τηγάνι. Είναι ένα τυρί φρέσκο με αρώματα οξινισμένου γάλακτος με γεύση δροσερή και ελαφρά όξινη Έχει έντονο λευκό χρώμα εσωτερικά και ελαφρά κιτρινισμένο περιμετρικά και το χαρακτηριστικό του στο ψήσιμο είναι ότι δεν λιώνει στην υψηλή θερμοκρασία αλλά μένει ελαστικό κρατώντας το αρχικό σχήμα του.

Τοποθετείται σε κυκλικό καλούπι “καλαθάκι” για να πάρει το σχήμα του. Ένα χαρακτηριστικό του είναι τα πρόσθετα αρωματικά αποξηραμένα φύλλα βασιλικού, δυόσμου και ρίγανη που του δίνουν μια επιπλέον νότα φρεσκάδας. Στην περίπτωση που ζεστάνουμε την Kerkinella όλα τα προαναφερόμενα σε γεύση και τα αρώματα γίνονται ακόμη πιο έντονα.

Το τυροκομείο Kerkini’s Milk είναι ένα οικογενειακό τυροκομείο το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της Φάρμας Ξανθόπουλου μαζί με το κρεοτεχνείο που προϋπάρχει στον οικισμό Θρακικό της Λίμνης Κερκίνης. Τα προϊόντα που θα παρουσιάσει στο μέλλον θα παράγονται με φρέσκο γάλα ημέρας από την ιδιόκτητη μονάδα Βουβαλιών Φάρμα Ξανθόπουλος ελευθέρας βοσκής στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.
You might also like