Πιέζει ο ΣΕΚ για ενισχύσεις στην κτηνοτροφία

Λίγα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν- Στα 150 εκατ. ευρώ κοστολογεί ο Σύνδεσμος

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  στα γραφεία του  Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην Αθήνα, συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ, όπου συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα την κτηνοτροφία. Ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και  συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία  για να ανασχεθεί η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή, για την οποία ο ΣΕΚ   εδώ και  πολύ καιρό  έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα,  ζητώντας άμεσα  στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας.

 

Κατ’ αρχήν το ποσό των 89 εκατ. ευρώ  που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο έγινε 91 εεκατ. ευρώ, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός Γ. Γεωργαντάς, είναι πολύ λίγο για να αντιμετωπιστεί, έστω μέρος της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, που ξεπερνάει το 100%. Συγκεκριμένα η ενίσχυση  αυτή για όλη την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία δεν επαρκεί ούτε για ένα μήνα  κάλυψης των δαπανών ζωοτροφών.

Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας (πετρέλαιο-φυσικό αέριο-ηλεκτρική ενέργεια) δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται χωρίς την ουσιαστική και γενναία στήριξη των κτηνοτρόφων –πτηνοτρόφων και μελισσοκόμων από την πολιτεία.

Τιμές γάλακτος

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης  του αιγοπρόβειου γάλακτος για την νέα σεζόν 2022-2023, μετά από συναντήσεις, διαβουλεύσεις – ημερίδες που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών – Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο ΣΕΚ ζητάει  τιμές 1,80 €/κιλό  για το πρόβειο και 1,15 €/κιλό  για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας. Για το αγελαδινό γάλα ζητάμε ως κατώτερη τιμή εκκίνησης τουλάχιστον 0,70 € /κιλό.

Ο ΣΕΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με την οποία ζητάει  την αύξηση του ποσού των 91 εκ. € σε 150  εκ. € και προτείνει  τον τρόπο  απόδοσης της ενίσχυσης αυτής, που είναι απλός και δίκαιος (έχει εφαρμοσθεί δύο φορές, 2018 & 2020), και περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικά παραγωγικών ζώων και εκμεταλλεύσεων.

Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής

  1. Άμεσα να αποδοθεί ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, όπως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Γεωργαντάς, ανά κεφαλή ζώου ποσού 150 εκ. € και συγκεκριμένα:
  • 150 € ανά αγελάδα που γέννησε το 2021.
  • 15 ευρώ ανά κεφαλή προβατίνας και αίγας, που η εκμετάλλευση  έχει παραδώσει  το 2021 τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα, ή παρέδωσε για σφαγή  επαρκή αριθμό αρνιών, ανάλογα τον αριθμό των ζώων που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Για τα νησιά ειδικά η παράδοση γάλακτος να είναι τουλάχιστον 2.000 κιλά.  Η προϋπόθεση αυτή δεν θα ισχύει για τα πολύ μικρά νησιά καθώς και για την Εύβοια.
  • 70 € / χοιρομητέρα
  • Πτηνοτροφία 12  εκ. €.
  • 6 € / κυψέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.
  1. Ενισχύσεις προηγουμένων ετών που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
  • Να αποδοθεί σε πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφους η ενίσχυση των 4 € ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, για απώλειες λόγω Covid το έτος 2020, την οποία δεν έλαβαν, ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις.
  • Για τη χοιροτροφία να αποδοθούν 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση λόγω Covid.
  • Να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα 10 εκ. € της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, αφού αποδόθηκαν μόνο 40 € από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
  1. Εισφορές που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους
  • Μείωση των εισφορών σε ΕΛΓΟ και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ €, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. €
  • Κατάργηση της εισφοράς που πληρώνουν αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι στις Περιφέρειες για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων, χωρίς να έχουν  ολοκληρωθεί.
  1. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας: Προτείνεται  μετάταξη σε καθεστώς   ΦΠΑ 6%, τουλάχιστον σε  βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας,  η οποία  θα ωφελήσει κύρια  τον καταναλωτή,  αφού η μείωση στις τελικές τιμές των τροφίμων θα ελαφρύνει το καλάθι του κάθε νοικοκυριού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που το κόστος διαβίωσης  έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που θα ωφελήσει και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.
  1. Δάνεια κτηνοτρόφων: Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταυλικών εγκαταστάσεων. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων προς τις τράπεζες με διαγραφή των συμβατικών και τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή του 75% του κεφαλαίου και ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου σε 15 – 20 χρόνια. Να ψηφιστεί ακατάσχετο των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων.
  1. Τιμές πώλησης για τη ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ 2022-2023
You might also like