Σε ασφυκτικό κλοιό η γαλακτοπαραγωγή

Κινητοποιήσεις μεθοδεύουν οι παραγωγοί κι απαιτούν παρέμβαση της πολιτείας

Σε αναβρασμό βρίσκεται αυτό το διάστημα ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει το αυξημένο κόστος παραγωγής που δεν μειώνεται καθώς οι τιμές των ζωοτροφών δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης (το αντίθετο μάλιστα), ενώ από την άλλη οι διαπραγματεύσεις των παραγωγών με τη βιομηχανία έχουν δημιουργήσει έναν κλοιό στον παραγωγικό κλάδο που δείχνει προς το παρόν να διαπραγματεύεται χωρίς κεντρικό συντονισμό.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚ  η κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα είναι άκρως ανησυχητική: εταιρείες μεταποίησης γάλακτος διαπραγματεύονται κατά τον Σύνδεσμο εκβιαστικά με τους παραγωγούς «δίνοντας προκαταβολή, έναντι της παραγωγής, με ανοιχτές τιμές». Ο ΣΕΚ διαπιστώνει ότι «ακούγονται πολύ χαμηλές τιμές για το αιγοπρόβειο γάλα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας και τις χαμηλές τιμές πώλησης, θεωρούμε ότι με μαθηματική ακρίβεια η αιγοπροβατοτροφία οδεύει σε κλείσιμο για την Ελλάδα».

Μάλιστα ο Σύνδεσμος επρόκειτο να συμμετάσχει στην σύσκεψη που διοργανώθηκε  την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στην Λάρισα μια σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΚ, η ΠΕΚ και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην σύσκεψη είχαν κληθεί και οι ΕΘΕΑΣ, ΣΑΣΟΕΕ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας κ.ά.

Κυβέρνηση

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τα κονδύλια που προέρχονται κυρίως από κοινοτικούς πόρους προκειμένου να ανακουφίσει την πρωτογενή παραγωγή ενώ η αντιπολίτευση πιέζει για ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις αλλά και για μια νέα πολιτική στο θέμα της ανάπτυξης της υπαίθρου.

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε οτι  τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την νέα πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2022 με πόρους 180 εκ. ευρώ από το μέσο ανάκαμψης και με νομικές δεσμεύσεις που εκτιμάται ότι μπορούν να ανέλθουν έως τα 230 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2022 θα προκηρυχθεί η δράση 4.1.5 σχετικά με την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (υπερδέσμευση περίπου 30 %).

Αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η ξέφρενη κούρσα των αυξήσεων σε ενέργεια και ζωοτροφές δεν ανακόπτεται αλλά  συνεχώς χειροτερεύει, τη στιγμή που τα μέτρα της Κυβέρνησης μοιάζουν πια με ‘άσφαιρες ντουφεκιές’ όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με τον Στ. Αραχωβίτη, «Δεν αρκεί η ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στα μέτρα έλεγχου της αγοράς γάλακτος που θεσπίσαμε με την ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: (ΦΕΚ 964/Β/2019).  Οι τιμές στον κτηνοτρόφο όμως δεν μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος παραγωγής».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται πλέον ραγδαία πτώση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων και δη της φέτας. «Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΔΟΦ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων» υποστηρίζει ο πρώην ΥπΑΑΤ.

You might also like