BIOTRUST: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

Συμμετείχαν δύο γαλακτοκομικές από την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών τροφίμων και βελτίωση της ολικής ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων γάλακτος με κατάλληλη διαχείριση της μικροβιακής τους οικολογίας– BIOTRUST».

 

Συμμετέχοντες φορείς ήταν οι εταιρίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Σκάρφι, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αντικείμενο του έργου ήταν η ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών τροφίμων με βάση το γάλα και η βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας παραδοσιακών προϊόντων γάλακτος με κατάλληλη διαχείριση της μικροβιακής τους οικολογίας.

Προτάθηκε η κατάλληλη διαμόρφωση μιας πολύ ανταγωνιστικής και ιδιαίτερα επιθυμητής επικρατούσας μικροβιακής χλωρίδας ‘ειδικής σύνθεσης’ στα υπό έρευνα τρόφιμα με την προσθήκη νέων αυτόχθονων ‘ελληνικών’ οξυγαλακτικών καλλιεργειών με ιδιαίτερες τεχνολογικές, βιοπροστατευτικές ή/και προβιοτικές ιδιότητες.

Τα προϊόντα-στόχοι του έργου ήταν η φέτα και το λευκό τυρί της ΤΥΡΑΣ και τα τυριά όξινης πήξης (γαλοτύρι, τσαλαφούτι) και το φρέσκο τυρί τυρογάλακτος ανθότυρος που παράγονται από την ΣΚΑΡΦΙ.

You might also like