ReeNEXT: Η βιομηχανία 4.0 στη συσκευασία τροφίμων

Πλατφόρμα απομακρυσμένου ελέγχου των αυτόματων μηχανών της Reepack

Η μεταποιητική βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια. Ο κλάδος καλείται να διαχειριστεί ένα χάσμα δεξιοτήτων που πρόκειται να μεγαλώσει, καθώς το 22% των ειδικευμένων εργαζομένων στη μεταποίηση πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Κείμενο: Σωτήρης Αγγελόπουλος*

 

Η μεταποίηση και οι σχετικές βιομηχανίες αγωνίζονται επίσης να βελτιώσουν την υπάρχουσα διαχείριση αποθεμάτων και εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά ενόψει των πρόσφατων αναταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέλος, η εκάστοτε παραγωγή  καλείται, τώρα περισσότερο από ποτέ, να συμβαδίζει με τις προσδοκίες των πελατών για υψηλής ποιότητας, αξιόπιστα προϊόντα σε προσιτό κόστος.‌

Η βιομηχανία αλλάζει

Ένα κατάλληλο λογισμικό, μπορεί να μετριάσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της συσκευασίας και της βιομηχανίας τροφίμων γενικότερα. Ως υποσύνολο της τεχνητής νοημοσύνης, ένα τέτοιο λογισμικό επιτρέπει στους υπολογιστές να λαμβάνουν πληροφορίες από ψηφιακές εικόνες και, στη συνέχεια, να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Όταν εφαρμόζεται σωστά, αυτό σημαίνει ότι επιτρέπει στους υπολογιστές να εκτελούν τα είδη των επαναλαμβανόμενων εργασιών που διαφορετικά θα έκαναν οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ απελευθερώνει χρόνο από τους εργαζομένους για άλλες εργασίες.

 

Το μέλλον της βιομηχανικής εργασίας είναι ξεκάθαρο. Το Industry 4.0 θα είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένο, με ταχύτερα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και έξυπνη αποθήκη, που θα επιτρέπει την ταχεία παραγωγή και διανομή προϊόντων. Θα απαιτήσει επίσης ένα εργατικό δυναμικό υψηλής ειδίκευσης, που θα γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί και να χειρίζεται τεχνολογία αιχμής, καθώς και ασφαλέστερους χώρους εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Σαφώς, αυτό αντιπροσωπεύει μια σειρά αλλαγών σε έναν αρκετά παραδοσιακό τομέα, που θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές γρήγορα και ομαλά, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αυτοματοποιημένο ποιοτικό έλεγχο και διαχείριση αποθεμάτων σε πραγματικό χρόνο.

Πλατφόρμα απομακρυσμένου ελέγχου ReeNEXT 

Μία τέτοια ηλεκτρονική πλατφόρμα απομακρυσμένου ελέγχου αποτελεί και το ReeNEXT των αυτόματων μηχανών της εταιρείας Reepack. Με τη χρήση της πρωτοπόρας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ReeNEXT, επιτυγχάνεται απομακρυσμένος έλεγχος λειτουργίας και παραμέτρων, καταγράφοντας την παραγωγικότητα και την κατανάλωση των μηχανών – γραμμών συσκευασίας σε πραγματικό χρόνο. Το ReeNEXT  αποτελεί πιστοποιημένη ως ΙοΤ (Internet of Things) λύση, η οποία πληροί τις απαιτήσεις της βιομηχανίας 4.0, δίνοντας την δυνατότητα για την λειτουργία του “έξυπνου εργοστασίου”.

Το ReeNEXT χρησιμοποιείται για τον συντονισμό από άκρο σε άκρο της γραμμής συσκευασίας. Εγγυάται γρήγορη, πραγματική και ακριβή καταγραφή των διαδικασιών, με σύνδεση χωρίς διακοπή που παίρνει πίσω έξυπνες πληροφορίες, και είναι εύκολο στη χρήση για δικτύωση και μεταφορά δεδομένων παραγωγής στη διαχείριση και τη δομή δεδομένων μιας επιχείρησης.

Το ReeNEXT είναι η  ηλεκτρονική πλατφόρμα απομακρυσμένου ελέγχου των αυτόματων μηχανών της εταιρείας Reepack και χρησιμοποιείται για τον συντονισμό από άκρο σε άκρο της γραμμής συσκευασίας.

 

Επιτρέπει την παρακολούθηση κάθε παραμέτρου γραμμής συσκευασίας που επιτρέπει την ανάγνωση από το μηχάνημα και επίσης τη μεταφορά δεδομένων στη γραμμή συσκευασίας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, όπως παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση δεδομένων για κατανάλωση ενέργειας και αναλώσιμου υλικού, προληπτική συντήρηση, παρακολούθηση και ανίχνευση των προϊόντων σας.

Ειδικότερα, χάρη στους κατάλληλους αισθητήρες, την παρακολούθηση της ροής παραγωγής σε πραγματικό χρόνο, την κατανάλωση αέρα, νερού, αερίου και φιλμ, το μηχάνημα διαθέτει αξιόπιστες πηγές για την πρόβλεψη οποιουδήποτε σφάλματος προσφέροντας ταχύτερη και φθηνότερη αντίδραση.

«Δείχνουμε τι κάνουμε»

Πολλοί πελάτες χρησιμοποιούν το εργαλείο MES για να σχεδιάσουν, να ελέγξουν και να αναλύσουν τις διαδικασίες παραγωγής της εταιρείας τους. Με την πλατφόρμα Reepack ReeNEXT διασυνδέονται εύκολα οι λύσεις αυτοματισμού της Reepack με το σύστημα ERP/ MES του πελάτη.


* Ο Σωτήρης Αγγελόπουλος, M.Sc. Chemical Engineer, εργάζεται ως Project Development Department στην Kapelis Packaging.

 

You might also like