Γάλα Καταναλωτή: Αύξηση στους γαλακτοπαραγωγούς

Αύξηση και στο τελικό προϊόν- Στα  1,78 ευρώ το λίτρο στο ράφι

Εγκρίθηκε από τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ποιος είναι Το Αφεντικό; – Η Μάρκα Του Καταναλωτή» η νέα έκτακτη αυξημένη αμοιβή για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς και η νέα έκτακτη προτεινόμενη λιανική τιμή στο φρέσκο γάλα.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση των μελών της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας, στο εξής  0,68 ευρώ θα  είναι η ελάχιστη αμοιβή που θα λαμβάνουν οι γαλακτοπαραγωγοί. «Η αμοιβή τους μπορεί να ξεπεράσει τα 0,70 ευρώ αυτή την περίοδο και θα καλυφθεί από την πρωτοβουλία και τον βιομηχανικό εταίρο μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ‘Μάρκα Του Καταναλωτή’, η αύξηση αυτή είναι προσωρινή, με την ευχή να ξεπεραστεί η κρίση αυτή και να επανέλθει σε λογικά επίπεδα. «Θα παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς» επισημαίνουν.

Το ‘γιατί’ της αύξησης

«Ζούμε σε πραγματικά ιδιαίτερες εποχές και οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν την πρωτοβουλία. Όπως πράξαμε με το ελαιόλαδο στο παρελθόν (και θα χρειαστεί να το ξανακάνουμε σύντομα), έτσι θα πρέπει να πράξουμε και με άλλα προϊόντα ξεκινώντας από το φρέσκο γάλα. Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά ότι οι φάρμες κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι παραγωγοί εγκαταλείπουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί τεράστιες αυξήσεις στις ζωοτροφές και τα λειτουργικά έξοδα της φάρμας τους. «Η αμοιβή που είχαμε ψηφίσει στα 0,475 ευρώ/κιλό -όταν η μέση αμοιβή στην Ελλάδα ήταν 0,37 ευρώ/κιλό- δεν είναι πια βιώσιμη» αναφέρει η Μάρκα Του Καταναλωτή και εξηγεί: «Είναι γνωστό ότι η μέση αμοιβή στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τα 0,60 ευρώ/κιλό πια και ούτε αυτό είναι αρκετό. Μετά από μελέτη που πραγματοποιήσαμε με τους παραγωγούς, η νέα αμοιβή θα πρέπει να είναι στα 0,68 ευρώ/κιλό στο ελάχιστο. Καλούμαστε να πάρουμε άμεσα μια απόφαση προκειμένου να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να μην κλείσουν τις φάρμες τους».

You might also like