Η ΕΘΕΑΣ στο ΥπΑΑΤ ζητώντας στήριξη

Αιτήθηκαν 6% ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τα κτηνοτροφικά προϊόντα

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, στο γραφείο του είχε την Τρίτη 15/11 η Επιτροπή Κτηνοτροφίας της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, συντονιστής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

 

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός, Σίμος Κεδίκογλου και η Γ.Γ., Χριστιάνα Καλογήρου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό θέμα της ήταν η ακρίβεια και το, κατά πολύ, αυξημένο κόστος παραγωγής που είναι δυσβάσταχτα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενώ ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται πλέον άμεσα και το καταναλωτικό κοινό.

Τα μέλη της Επιτροπής πρότειναν στον κ. Γεωργαντά σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας της χώρας να ανταπεξέλθει στα προαναφερθέντα προβλήματα, τονίζοντας πως εάν αυτά υλοποιηθούν το κόστος παραγωγής σταδιακά θα μειωθεί και οι τιμές των προϊόντων θα ακολουθήσουν.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν

Ορισμένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν η εξειδίκευση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, η αύξηση της επιδότησης της μεταφοράς των ζωοτροφών στα νησιά, η επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και τη μεταφορά καυσίμου στα νησιά, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων στις αγορές γάλακτος, κρέατος και ΠΟΠ.

Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μείωση της τάξης του 6% στον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας ότι, για τους ίδιους, με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα, αλλά και διευκόλυνση και χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε πως τα περισσότερα από τα μέτρα που προτάθηκαν θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος του 2022 και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών από την αποκλιμάκωση των τιμών.

Ανάμεσα στα μέτρα που, κατά τον κ. Γεωργαντά, θα υλοποιηθούν είναι το ότι θα δοθούν, το επόμενο διάστημα, 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αιγοπροβατοτροφίας – όπως εκτιμάται, σε όλη τη χώρα θα επιδοτηθούν 8.600.000 αιγοπρόβατα. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα δοθεί και στην βοειοτροφία, στα χοιρινά και στα κοτόπουλα, ενώ η επιδότηση θα δοθεί με κλίμακες. Επίσης, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως από τις 15/11 (και ως τις 25/11) οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ενίσχυσης για αγορά λιπασμάτων, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί να είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και συντονιστής της Επιτροπής Κτηνοτροφίας της ΕΘΕΑΣ, Δημήτρης Καπούνης, έκανε λόγο για εποικοδομητική συζήτηση με τον Γ. Γεωργαντά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έως τώρα η κτηνοτροφία «δεν έχει βοηθηθεί από την Πολιτεία και πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει κάποια βοήθεια, γιατί ξέρουμε ότι τα βοοειδή σφάζονται και τα αιγοπρόβατα έχουν μειωθεί πάρα πολύ», ενώ πρόσθεσε πως «θα πρέπει να στηριχθεί και η νησιωτικότητα».

You might also like