ΣΕΚ: Προωθεί την συνεταιριστική ιδέα

Μόνη απάντηση στην κρίση που γιγαντώνεται

Στροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας προς συνεταιριστικά σχήματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση προτείνεται πλέον από όλο και περισσότερες θεσμικές ή άλλες πλευρές. Προς την κατεύθυνση αυτή ήρθε να προστεθεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ο οποίος σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συζήτησε για τα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία της χώρας.

 

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς η πορεία και τα προβλήματα όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση γίνεται δυστυχώς χειρότερη ημέρα με την ημέρα. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς (ζωοτροφές, ενέργεια, ανταλλακτικά κ.α.) και παρότι αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης γάλακτος και κρέατος δεν καλύπτουν στη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών – κτηνοτρόφων το κόστος παραγωγής.

Όμως είναι ενθαρρυντικό ότι οι συνεταιρισμοί έκλεισαν συμφωνίες για την παραγωγή των μελών τους σε πολύ καλύτερες τιμές από τους μεμονωμένους κτηνοτρόφους, κύρια στο αιγοπρόβειο γάλα και αυτό δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και ακολουθούμε ήδη. Στην Ελασσόνα, στην Αιτωλοακαρκανία και σε άλλες περιοχές της χώρας οι τιμές για το πρόβειο γάλα έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,50 ευρώ ανά λίτρο τιμή παραγωγού.

«Ο συνεργατισμός, η σύσταση νέων συνεταιρισμών στον κτηνοτροφικό χώρο είναι επιβεβλημένη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΕΚ.

Ο Σύνδεσμος εκτιμάει οτι η  στήριξη που περιμένει ο κλάδος από την κυβέρνηση, εδώ και πέντε μήνες περίπου δεν έχει δοθεί, έστω και εάν δεν είναι το ύψος του ποσού που ζητούσαν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του αυξημένου κόστους. Ο ΣΕΚ ζητούσε έκτακτη ενίσχυση 150 εκατ. ευρώ από κοινού  για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας – πτηνοτροφία, μελισσοκομία με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ήδη από την ΔΕΘ οτι θα δοθούν 90 εκατ. ευρώ και τους κτηνοτροφικούς φορείς να διεκδικούν και τα υπόλοιπα χρήματα

Αιτήματα ΣΕΚ

Διεκδικεί επίσης μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ και να ενταχθούν και άλλοι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι.

Ζητάει την υλοποίηση ειδικού προγράμματος επιδοτούμενων «κτηνοτροφικών φωτοβολταϊκών», για μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος των  κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Οι ενισχύσεις να δοθούν σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες της κάθε εκμετάλλευσης µε ισχύ έως 100.000  κιλοβατώρες ετησίως.

You might also like