Αποκλίσεις τιμών παραγωγού- καταναλωτή

Για ‘ακρίβεια στο ράφι-φτώχεια στο χωράφι’ μιλάει η αντιπολίτευση

Μερικές μόνο μέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε εκτάκτως – και πάντως καθυστερημένα-  για την προστασία των καταναλωτών μια απλή σύγκριση των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ (μέση τιμή  την 10η Νοεμβρίου) για μια σειρά αγροτικά προϊόντα που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις τιμές που απολαμβάνουν οι Έλληνες παραγωγοί για τα αντίστοιχα προϊόντα, αποκαλύπτει την δυσαρμονία της αγοράς.

 

Το μέγεθος της ψαλίδας μεταξύ Έλληνα παραγωγού και τελικού καταναλωτή στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες είναι εντυπωσιακό καθώς σε πολλά ελληνικά παραγόμενα προϊόντα κυμαίνεται ακόμη και άνω του 300%, ενώ για τα ακτινίδια – μια ακραία αλλά χαρακτηριστική περίπτωση- φτάνει και στο 730%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αγελαδινό γάλα με μέγιστη αναφερόμενη τιμή παραγωγού 0,60 ευρώ  και μέση τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών 1,36 ευρώ (στις 10 Νοεμβρίου) η απόκλιση είναι της τάξης του 126,6%.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και πρώην ΥπΑΑΤ, «η εικόνα που έχει διαμορφωθεί δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος, την πηγή, την διάχυση και την γιγάντωση της αισχροκέρδειας που ξεκινά από το χωράφι σε βάρος του Έλληνα παραγωγού αλλά και που καταλήγει σε βάρος  του Έλληνα καταναλωτή στο ράφι».

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που έχει επεξεργαστεί ο πρώην ΥπΑΑΤ η χώρα μας κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

«Η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού ελέγχων του φαινομένου αυτού, δημιουργεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα αστικά κυρίως κέντρα της χώρας μας ενώ παράλληλα φτωχοποιεί τους μικρομεσαίους κυρίως αγρότες και στερεί από την ύπαιθρο τον βασικό της παραγωγικό ιστό» υποστηρίζει και προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή δηλ. στο 6% και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ.

Επίσης προτείνει τη μη καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ταυτόχρονα με τη διενέργεια σοβαρότατων ελέγχων στην αγορά, οι οποίοι θα μπορούσαν όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «να διασφαλίσουν μια ανάσα».

You might also like