Προϋπολογισμός 2023: Η συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά

Γ. Γεωργαντάς: Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας- Β. Αποστόλου: Προϋπολογισμός 2023, πολιτικές αδικιών και πολλαπλασιασμού αδιεξόδων- Δ. Μανωλάκου: Εντείνονται τα προβλήματα των αγροτών

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης,  έχοντας ως κύρια όπλα τα 22 δισ. ευρώ της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΠΑΛΥΘ, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή. Η αντιπολίτευση θεώρησε λίγα κι αποσπασματικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

 

«Με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο –  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ – που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο  πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης το οποίο όπως υποστήριξε  αντιμετωπίζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ.


«Η τάση για υγιεινά τρόφιμα καλύπτεται με το πρόγραμμα μαμούθ για βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ» Γ. Γεωργαντάς, ΥπΑΑΤ

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα». Και έκανε αναφορά σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της συνεργατικότητας, επισημαίνοντας:

  • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
  • Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
  • Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
  • Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
  • Μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Η έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραμονή στη χώρα μας εργατών από τρίτες χώρες για μια 5ετία. Ενώ επιδοτείται και η αγορά οικίσκων για τη διαμονή τους.

Ο Γ. Γεωργαντάς στην Βουλή (φωτο Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI)

 

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας: «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ. ευρώ μέχρι τις εορτές. Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία των 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα. Και κατέληξε λέγοντας: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

 

Η αντιπολίτευση

Στην ομιλία του ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας και πρώην Υπουργός, ανέφερε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας, βρίσκεται μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, δηλαδή στην ακρίβεια στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο) και στις εισροές (λιπάσματα, φάρμακα, σπόρους, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, κ.λπ.). Γι’ αυτό και χρειάζεται στήριξη που δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο σε επιδοματικού και περιστασιακού χαρακτήρα ενισχύσεις, αλλά και να περιλαμβάνει ταυτόχρονα αξιόπιστα, ολοκληρωμένα και με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα μέτρα και δράσεις πολιτικής.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση ο προϋπολογισμός  δείχνει ανεπαρκής, καθώς αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες, προσφέροντας  χαλαρά αντανακλαστικά στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, που εύλογα διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα, από την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ και την έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των ενισχύσεων» είπε ο πρώην υπουργός.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι η παρούσα κυβέρνηση είχε χρόνο για να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις αφού τα εκκρεμή ζητήματα, που είχαν σχέση με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον αγροτικό χώρο, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ήταν υποχρεώσεις γνωστές στη σημερινή κυβέρνηση  από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Θεωρούμε ότι η μονομερής επενδυτική δραστηριότητα σήμερα σε ενεργειακούς μόνο τομείς ,και ειδικά στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά αποτελεί  μιας άλλης μορφής κερδοσκοπία υπέρ των μεγάλων συμφερόντων των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που κατέχουν τις σχετικές τεχνολογίες και την απαραίτητη τεχνογνωσία. Πόσο μάλλον όταν γίνονται χωρίς την μελετημένη χωροταξική κατανομή» ειπε ο Β. Αποστόλου καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό.

 

Από την πλευρά της  η Διαμάντω Μανωλάκου βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε σε ότι αφορά τους αγρότες ότι εντείνονται τα προβλήματά τους και δίκαια είναι στους δρόμους διεκδικώντας τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη μείωση της τιμής του ρεύματος, κατώτερες εγγυημένες τιμές και αφορολόγητο πετρέλαιο, την ώρα που παραμένει η προκλητική επιδότηση προς τους εφοπλιστές, τις αεροπορικές εταιρείες κ.α.

You might also like