ΣΕΚ: Επιστολή για την ψηφιοποιήση ισοζυγίων γάλακτος

Ζητάει την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας του δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK

Σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΤΤ, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εφιστά την προσοχή σε  τρία σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία εδώ και αρκετά χρόνια και ζητάει την άμεση και σε όλη την επικράτεια της χώρας εφαρμογή συστήματος ελέγχουν της προέλευσης και της διακίνησης του γάλακτος.

 

Τα τρία θέματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή τον Σύνδεσμο είναι:

  1. Παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης και αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της πατρίδας μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις, διακινδυνεύουμε το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας.
  2. Η έλλειψη ψηφιοποίησης δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων
  3. Η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση / ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τα μέλη μας.

Δεν εξαπλώνεται το σύστημα

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, ο  ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου κι έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για  δύο χρόνια, μέχρι που σταμάτησε με ευθύνη του ΥπΑΤΤ. «Το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 / AGRITRACK έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων αλλά και να βελτιωθεί, όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η ελληνική κτηνοτροφία» καταγγέλλει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΕΚ υποστηρίζει πως από το 2021 έχει ακούσει επανειλημμένα από τον πρώην υπουργό, τον πρωθυπουργό και την τρέχουσα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα ή ήδη εφαρμόζεται, «αλλά από όσο ξέρουμε δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.  Κάτι που προκαλεί την αγανάκτηση μας, ειδικά όταν ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι διατεθειμένος να καλύψει το κόστος υλοποίησης από το δικό μας παρακράτημα».

Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του αναφέρει οτι γνωρίζει ότι το σύστημα το υποστηρίζει και το απαιτεί και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. «Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε, τι εμποδίζει την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας ενός δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, του οποίου τη λειτουργία υποστηρίζουν όλοι στα λόγια και το οποίο θα δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας εδώ και πολλά χρόνια;Αν δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης ή γραφειοκρατική κωλυσιεργία, τότε ποια είναι αυτή η αόρατη δύναμη που εμποδίζει την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης;» αναρωτιέται ο ΣΕΚ.

You might also like