Μπάχαλο & σκάνδαλα με τις ενισχύσεις για τους βοσκότοπους

Αποκαλύφθηκε απάτη στην Μαγνησία- Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ- Ενημερώνονται οι ευρωπαϊκές αρχές

Εκτεταμένη απάτη σε βάρος του δημοσίου αλλά και των κτηνοτρόφων αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Μαγνησία ύστερα από (καθυστερημένο ασφαλώς αλλά πάντως πετυχημένο…)  έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για να βρουν που καταλήγουν κάποιες από τις επιδοτήσεις για βοσκότοπους.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού αλλά και  δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αποκαλύφθηκαν πληρωμένες αιτούντων ‘κτηνοτρόφων’ για βοσκότοπους χωρίς να έχουν ζώα. Η απάτη αφορά σε 8 επιβεβαιωμένα άτομα κι έχει ήδη σχηματιστεί φάκελος για τα όσα συνέβησαν στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), φάκελος ο οποίος έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί δίωξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αναφορές στην δικαιοσύνη ενημερώνεται αρμοδίως και ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου με ανακοίνωσή του για το θέμα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά από καταγγελίες και διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων διερεύνησης  από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «δημιουργίας τεχνητών προϋποθέσεων λήψης αυξημένων ενισχύσεων ενός υπεύθυνου ΚΥΔ και 8 αιτούντων κατανομής Εθνικού Αποθέματος 2020 και 2021, προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών».

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Οι 8 αιτούντες, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ είχαν υποβάλει με πανομοιότυπο τρόπο αιτήματα για την κατανομή ΕΑ το 2020 και 2021, δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση σημαντικών εκτάσεων χωρίς να είναι κάτοχοι ζώων. Σημειώνεται ότι ένα από τα 8 πρόσωπα που αιτήθηκαν κατανομή εθνικού αποθέματος είναι συγγενικό πρόσωπο  με σχέση πρώτου  βαθμού με τον υπεύθυνο του ΚΥΔ.

Δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας που αποκαλύπτει το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις για βοσκότοπους στον ΟΠΕΚΕΠΕ

 

Πως στήθηκε η απάτη

Ας δούμε όμως πως περιγράφει ο ίδιος ο Οργανισμός της απάτη που έστησαν οι οκτώ ‘κτηνοτρόφοι’.

Το ΚΥΔ έχει έδρα την Μαγνησία και οι αιτήσεις ΟΣΔΕ έχουν τα εξής ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά:

– οι περισσότεροι δήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 134 αγροτεμάχια, πολύ μικρής έκτασης 2-10 στρεμμάτων, φαινόμενο που δεν συναντάται σε άλλους αιτούντες του ΟΣΔΕ που δηλώνουν βοσκοτόπια. Όμοια και οι συνολικά δηλούμενες εκτάσεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο στα περίπου 365 στρέμματα με σύνολο τα 3.310 στρέμματα.

– οι δηλούμενες εκτάσεις βρίσκονται σε διαφορετική απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή (Κοζάνη και Ημαθία) από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα της εκμετάλλευσης τους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μαγνησία).

– τα μισθωτήρια ανάμεσα στους αιτούντες και στους τρεις κοινούς εκμισθωτές είναι όλα πανομοιότυπα με πολύ χαμηλά ετήσια μίσθια.

– σημαντικές δηλούμενες εκτάσεις από τους 8 από αιτούντες: α) είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και β) βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου το 2020 και το 2021 βρέθηκαν ορισμένες εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν ή διεκδίκησαν οι 9 αιτούντες:

– οι 2 έλαβαν ενισχύσεις 29.783,75 ευρώ το 2020 και 2021, ενώ το 2022 δεν υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ.

– οι 7 υπέβαλαν δήλωση ΟΣΔΕ για το 2021 και 2022 διεκδικώντας να τους καταβληθεί ποσό που εκτιμάται περίπου στα 265.000 ευρώ (τα οποία λόγω ελέγχου δεν εισπράχθηκαν), χωρίς μάλιστα να πληρούν τις απαιτήσεις γεωργικής χρήσης για την λήψη ενίσχυσης, όπως έδειξε ο επιτόπιος έλεγχος για την γεωργική χρήση της γης.

Τι μέλλει γενέσθαι

Για αυτή την υπόθεση πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις που θα επιβάλει ο Οργανισμός για τους 9 αιτούντες (επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών κλπ) και για το ΚΥΔ (διερεύνηση προϋποθέσεων άρσης της διαπίστευσης), διαβιβάστηκε σχετική αναφορά στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, «Η αναφορά αυτή αποτελεί την 4η που στέλνεται στην δικαιοσύνη, τους τελευταίους τρεις μήνες, με ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ στην δημιουργία τεχνητών συνθηκών απόσπασης αυξημένων ενισχύσεων από αιτούντες (περίπτωση Νισύρου). Οι ίδιες ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής ΚΥΔ προκύπτουν και για μια υπόθεση, η οποία ερευνάται αυτή την στιγμή, με φερόμενη εκμίσθωση 5.000 στρεμμάτων ελαιώνων, από 31 αιτούντες για λήψη εθνικού αποθέματος το 2021».

Η εκμίσθωση περίπου 170 στρεμμάτων ελαιώνων από καθένα με πανομοιότυπα δικαιολογητικά, από διαφορετικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οδηγεί σε ενδείξεις πλημμελούς εποπτείας από τον υπεύθυνο φορέα συντονισμού των ΚΥΔ το 2021.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για το ζήτημα που προέκυψε με τις επιδοτήσεις στην Μαγνησία αλλά και για τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης όσο αφορά την πληρωμή των επιδοτήσεων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση οι Σταύρος Αραχωβίτης και Ολυμπία Τελιγιορίδου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνοι για την αγροτική πολιτική του κόμματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρουν συγκεκριμένα: «Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και οι 4 διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και 3,5 χρόνια, δεν κατάφεραν να φέρουν εις πέρας χωρίς προβλήματα ούτε μία πληρωμή, κατάφεραν να καταρρίψουν κάθε ρεκόρ σε απευθείας αναθέσεις, κατάφεραν να επιληφθεί εισαγγελέας για τα  “βοσκοτόπια της ΝΔ”, κατάφεραν να επαναφέρουν την χώρα στην εποχή των προστίμων και των καταλογισμών με 600 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα, κατάφεραν να αφήσουν απροετοίμαστο τον διοικητικό μηχανισμό  για την νέα ΚΑΠ και να αδιαφορήσουν για την ενημέρωση των παραγωγών για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο».

You might also like