Ανησυχεί ο ΣΕΚ για το αγελαδινό γάλα

Διαπιστώνει μείωση των τιμών παραγωγού- Ζητάει επιπλέον 70 εκατ. ευρώ

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ που πραγματοποιήθηκε στις 11/1/2023, εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για την συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος,

 

Ο Σύνδεσμος, αντίθετα, διαπιστώνει πως  συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των σουπερμάρκετ. Η ίδια μείωση της τιμής παραγωγού αρχίζει να διαφαίνεται και στο αιγοπρόβειο γάλα.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, «Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή για την συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Η διαφορά τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης στο ράφι είναι χαώδης. Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της  Ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας. Ας αναλογισθούν και οι μεταποιητές και τα σουπερμάρκετ, αν θα έχουν κερδοφορία χωρίς γάλα».

Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να αναλογισθεί που θα οδηγηθεί η αγροτική παραγωγή χωρίς παραγωγούς και όπως είναι αναμενόμενο, απαιτεί πραγματική και ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων πέρα από τα ποσά που δόθηκαν μέσα στο 2022.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «Είναι αναγκαία η στήριξη με επί πλέον 70 εκατ. ευρώ πέραν των 89 που έχουν προγραμματισθεί. Ας ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά της κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών και επιτέλους να ολοκληρώσει το ΥπΑΑΤ την διαδικασία των ελεγκτικών μηχανισμών με το ΑΡΤΕΜΙΣ ».

You might also like