Προειδοποιήσεις Καχριμάνη για την κτηνοτροφία

Απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις βολές του Περιφερειάρχη Ηπείρου

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος  Καχριμάνης αναφερόμενος  στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας που πλήττεται κυρίως εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2016 και 2017. Στις αιτιάσεις του απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αλ.  Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου

Όπως αναφέρεται στο επίσημο site της Περιφέρειας, ο δραστήριος γύρω από τα αγροτικά/ κτηνοτροφικά ζητήματα πρώην δήμαρχος Μετσόβου και νυν Περιφερειάρχης που συχνά τα βάζει και με την τρέχουσα κυβέρνηση, ανέφερε στον υπουργό:  «Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι, αν δεν συμπληρωθεί το ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ με όλα αυτά που πρέπει – και νομίζω ο Υπουργός το έχει καταλάβει, αλλά δεν ξέρω αν προλαβαίνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές-, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα και η κατάσταση θα είναι μόνιμα φθίνουσα. Όλα τα προϊόντα μπορεί να έρχονται από το εξωτερικό στην Ελλάδα, είτε γάλα, είτε κρέας, είτε μέλι, είτε λάδι, είτε κρασί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά να περνάνε στην ‘πιάτσα’ και να πωλούνται ως ελληνικά. Αυτό είναι πλήρης  απαξίωση που για πολλά χρόνια γινόταν στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, και ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Αν δεν αλλάξουν, ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον, γιατί και οι τιμές πρώτων υλών ανεβαίνουν. Και δεν υπάρχει από το προσωπικό των Υπουργείων, η θέληση να βοηθήσουνε διαχρονικά τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν μάχη για την επιβίωση αλλά και για την παραγωγή των προϊόντων».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Δια της κοινής δήλωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου και Σταύρος Αραχωβίτης επισημαίνουν πως « Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια  κυβέρνησης της ΝΔ, είναι τουλάχιστον φαιδρό ο κ. Καχριμάνης να ισχυρίζεται ότι για τα σημερινά οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φταίνε οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Στ. Αραχωβίτης, πρώην ΥπΑΑΤ

Στην κοινή δήλωσή τους οι δύο βουλευτές υπενθυμίζουν οτι « ‘ασφυξία’ των κτηνοτρόφων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, η ‘εκτόξευση’ στις τιμές των ζωοτροφών, στην ενέργεια και στα καύσιμα, το ‘πάρτι’ των ελληνοποιήσεων σε κρέας και γάλα και η νοθεία στη φέτα, μέσω και της απαξίωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, η ‘κατρακύλα’ στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος, με την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών καταναλωτή, η ‘γιγάντωση’ των εισαγωγών, οι ‘παλινωδίες’ στο θέμα των σταβλικών εγκαταστάσεων, το ‘αντικτηνοτροφικό’ Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027, οι ‘προβληματικές’ πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ‘ελλιπείς’ αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, η ουσιαστική εγκατάλειψη από τη ΝΔ  του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ να εφαρμόσει την ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα ισοζύγια  του γάλακτος  και η μη εφαρμογή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα συγκαταλέγονται στα ‘έργα και στις ημέρες’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που με υπερβάλλοντα ζήλο υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης».

You might also like