ΕΦΕΤ: Προβληματική λειτουργία

Καταγγελίες των εργαζομένων του για υποστελέχωση κι ελλιπείς ελέγχους

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές, συλλογικές ή μεμονωμένες, που θέτουν ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας του ΕΦΕΤ , ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι έλεγχοι θα έπρεπε να έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των βασικών αγαθών.

 

Πιο πρόσφατο παράδειγμα – αλλά όχι το μοναδικό καθώς ανάλογες επιστολές έχουν δημοσιοποιήσει και φορείς όπως ο ΣΕΚ, η ΕΦΧΕ κ.ά.- είναι ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του Οργανισμού ο οποίος κάνει λόγο για διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΕΤ, γεγονός το οποίο υπονομεύει όλο το σύστημα ελέγχων στα τρόφιμα που φτάνουν στον καταναλωτή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ποιότητα, ασφάλεια των τροφίμων και τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, το ζήτημα έχει μεταφερθεί και στη Βουλή όπου η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόσφατα σχετική επερώτηση ζητώντας από το ΥπΑΑΤ να τοποθετηθεί επίσημα.

Χωρίς προσωπικό

Στην επιστολή των εργαζομένων καταγγέλλεται η τραγική συνολική υποστελέχωση αφού ο ΕΦΕΤ έχει καλυμμένες θέσεις περίπου κατά  50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων, υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ενώ οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, οι προσλήψεις την τελευταία 12ετια είναι μηδενικές και ο προγραμματισμός για το έτος 2023 είναι μόνο 4. Επιπλέον, αναφέρεται ότι υφίσταται σοβαρή υποστελέχωση σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων όπως αυτές της Πελοποννήσου (µε 2 επιθεωρητές), του Βόρειου Αιγαίου (µε 3 επιθεωρητές) και της Κρήτης (µε 6 επιθεωρητές), ενώ δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ σε 4 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου)- στη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ανακοινωθεί η σύσταση σχετικής υπηρεσίας.

Χωρίς χρηματοδότηση

Πέρα όμως από την δραματική καταγγελλόμενη υποστελέχωση, όπως εκτιμάει η αξιωματική αντιπολίτευση δια της επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  τίθεται το σοβαρό θέμα της ελλιπούς χρηματοδότησης του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό που, εν τέλει, «δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας, ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου. Η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται οριακά και, ως εκ τούτου, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του φορέα στηρίζεται στην επιβολή και είσπραξη προστίμων», όπως αναγράφεται στην επερώτηση.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ ανησυχούν επίσης και για το ενδεχόμενο που προκύπτει από την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017 /625, Κεφ ΠΠ) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες η οποία, σύμφωνα με την επιστολή, «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας εφόσον  ο ελεγκτικός μηχανισμός μετατραπεί σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων».

You might also like