Νικόλαος Τζωρτζίνης: «Δεν ξέρω πού θα φτάσει η τιμή της φέτας»

Στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας συναντήσαμε έναν ανερχόμενο, τοπικό τυροκόμο

Ο Νικόλαος Τζωρτζίνης από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας προέρχεται από τυροκομική οικογένεια, αλλά ο ίδιος ξεκίνησε ως εστιάτορας και ξενοδόχος. Το αίμα νερό δεν γίνεται, όμως, και κάποια στιγμή, η ζωή τον έφερε να συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση και να την αναπτύσσει μάλιστα.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Νικόλαος Τζωρτζίνης ασχολείται με μια επιχείρηση τυροκομίας την οποία μέχρι τότε διεύθυνε ο θείος του. Η επιχείρηση λειτουργεί ανελλιπώς από τη δεκαετία του 1980. Ο ίδιος, πριν από τη δραστηριοποίησή του στην τυροκομία, επιχειρούσε κι επιχειρεί ακόμη στην μαζική εστίαση και τον τουρισμό με το εστιατόριο Φάρος και με ξενοδοχειακή μονάδα στην Μαραθόπολη Μεσσηνίας.

Μετά την αποχώρηση του θείου του από την τυροκομία, ανέλαβε η κόρη του -η ξαδέλφη του νυν ιδιοκτήτη- η οποία, μάλιστα, είχε σπουδάσει στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Όταν, όμως, μετοίκισε για οικογενειακούς λόγους εκτός Γαργαλιάνων, το τυροκομείο πέρασε στην ιδιοκτησία του Νικόλαου Τζωρτζίνη και του αδελφού του Στέλιου.

«Την τυροκομία μού τη δίδαξε ο θείος μου, κοντά στον οποίο εργαζόμουν στο παρελθόν τον χειμώνα, που η δουλειά στο εστιατόριο υποχωρούσε» μας λέει ο Ν. Τζωρτζίνης τον οποίο συναντήσαμε στο κατάστημα λιανικής που διατηρεί στο κέντρο της μεσσηνιακής πόλης. «Ήθελα πολύ να εργαστώ εκεί, παρά το γεγονός ότι είχα αρκετή δουλειά στην εστίαση και τον τουρισμό. Αποφάσισα, λοιπόν, να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση. Ήταν μια νέα δραστηριότητα, αλλά ευτυχώς πάει πολύ καλά μέχρι σήμερα».

Το ιδιαίτερο «Μπατζαλάνι» από πρόβειο γάλα, οικογενειακή συνταγή των αδελφών Τζωρτζίνη

 

Συγκέντρωση γάλακτος

Το τυροκομείο τους είναι μια μικρή μονάδα, η οποία μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 500 κιλά γάλα την ημέρα. Παράγει φέτα ΠΟΠ (περίπου 500 δοχεία 14κιλα τον χρόνο), βούτυρο (σε στερεά μορφή και λιωμένο), γιαουρτάκια, κρέμες και ρυζόγαλα, μυζήθρα, ανθότυρο, γραβιέρες ( με μπούκοβο, με πιπέρια, με θυμάρι Μαινάλου), κατσικίσιο τυρί αλλά και το ιδιαίτερα δημοφιλές στην περιοχή «μπατζαλάνι», ένα τυρί από πρόβειο γάλα για τα κάρβουνα που μοιάζει με το ταλαγάνι. Το δίκτυο διανομής αναπτύσσεται στην Τριφυλία, φτάνει μέχρι την Κυπαρισσία και το Καλό Νερό αλλά και νότια μέχρι την Πύλο.

Τα αδέλφια Τζωρτζίνη συγκεντρώνουν γάλα από κτηνοτρόφους της περιοχής με τους οποίους συνεργαζόταν ο θείος τους επί χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο συνομιλητής μας, αυτό το διάστημα «ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν είναι ότι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες κατεβαίνουν πλέον στην Μεσσηνία για να αγοράσουν γάλα με αποτέλεσμα η παραγωγή της περιοχής, όσο μεγάλη κι αν είναι, να μην επαρκεί για τις ανάγκες των τοπικών τυροκόμων». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί στον νομό, ενώ μεγάλες βιομηχανίες της Θεσσαλίας φτάνουν για γάλα μέχρι το Καλό Νερό, το παραλιακό θέρετρο της Μεσσηνίας.

Εκτός από τα γαλακτοτυροκομικά, πλήθος τοπικών προϊόντων στα ράφια του καταστήματος του κ. Τζωρτζίνη

 

Βάσανο οι τιμές

Σύμφωνα με τον Ν. Τζωρτζίνη, οι τυροκόμοι της περιοχής δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν στις τιμές που δίνουν οι μεγάλες βιομηχανίες για την εισκόμιση γάλακτος, «αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς είναι δυνατόν οι μεγάλες βιομηχανίες, ενώ αγοράζουν το γάλα ακριβότερα από εμάς, προσφέρουν στην λιανική το τυρί τους σε χαμηλότερες τιμές από τις δικές μας». Με βάση τη νομοθεσία -η φέτα για να παραχθεί σήμερα έχει κόστος σχεδόν 6 ευρώ- δεν μπορούν να ερμηνευτούν οι τιμές που καλείται να αντιμετωπίσει ένας μικρός τυροκόμος, όπως τον Ν. Τζωρτζίνη.

«Όταν ξεκίνησα πριν από τρία χρόνια, το πρόβειο γάλα κόστιζε 0,75 ευρώ το λίτρο τιμή παραγωγού και σήμερα έχει φτάσει 1,50 ευρώ. Αυτή θα είναι η τιμή που θα ισχύσει το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας. Θεωρώ ότι η τιμή των 1,5 ευρώ είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό. Οι κτηνοτρόφοι δεν φταίνε σε τίποτα για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και, ίσως, ήρθε η στιγμή να πάρουν την τιμή που θα έπρεπε να έχουν πάρει από καιρό» μας λέει προβληματισμένος ο Μεσσήνιος τυροκόμος.

Ο ίδιος σκέφτεται να προχωρήσει σε μια αναλογική αύξηση στις τιμές των δικών του προϊόντων, αλλά δεν γνωρίζει εάν ο καταναλωτής θα μπορέσει να αγοράσει τα προϊόντα του στις νέες τιμές. «Είναι μια αλυσίδα όλο αυτό και δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει» σχολιάζει. Την ημέρα που συναντήσαμε τον τυροκόμο, η φέτα του πωλείτο 11 ευρώ τόσο στα καταστήματα λιανικής, όσο και στο δικό του που λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2021. «Ακούμε διάφορα» μας λέει, «ακούμε από εσάς τους δημοσιογράφους ότι η φέτα θα φτάσει τα 15 ευρώ, αλλά δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να ξέρω πού θα φτάσει τελικά η τιμή της».

Παραδοσιακό γιαούρτι, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της επιχείρησης των αδελφών Τζωρτζίνη
You might also like