Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Rabobank, το πρόβλημα της ΕΕ δεν είναι η προσφορά γάλακτος, αλλά η «έλλειψη ζήτησης» ώστε να απορροφηθεί το πλεονάζον γάλα. Οι τιμές παραγωγού στο γάλα έχουν παρουσιάσει πτώση σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2022, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Η γαλακτοβιομηχανία χρειάστηκε να κάνει σημαντικές εκπτώσεις στις αρχές του 2023 σε προϊόντα του είχαν ήδη παραχθεί με τα γάλατα των υψηλών τιμών του 2022. Ενώ ταυτόχρονα, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν τους καταναλωτές στην υιοθέτηση μιας πιο λιτής αγοραστικής συμπεριφοράς.
Εκπτώσεις και πληθωρισμός
Η Mary Ledman, ανώτατο στέλεχος της Rabobank σχολίασε ότι η παραγωγή γάλακτος στις επτά μεγάλες αγορές εξαγωγών – ΗΠΑ, ΕΕ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ουρουγουάη – αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7 % κατά τη διάρκεια του 2023, μετά την πτώση του 2022 κατά 0,9%. «Η Rabobank υποβάθμισε την πρόβλεψή της για το 2023 που έκανε λόγο για αύξηση 1%. Αυτή η πιο αργή ανάπτυξη οφείλεται στη μείωση των κοπαδιών στις ΗΠΑ και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή», πρόσθεσε ο Ledman.
Η αβεβαιότητα ως προς τις τιμές της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων εξακολουθεί να υφίσταται σε όλες τις περιοχές του κόσμου και αφορά όλα τα προϊόντα γάλακτος. Οι τιμές των τυριών και του βουτύρου παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι αγορές αποβουτυρωμένου και πλήρους γάλακτος σε σκόνη δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί.
Τι γίνεται όμως με τους καταναλωτές; Στο πλαίσιο του περίπλοκου σκηνικού που ζούμε υπάρχουν έντονες ενδείξεις επιβράδυνσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επομένους μήνες. Ωστόσο η Ledman υποστηρίζει πως «οι καταναλωτές δεν έχουν εγκαταλείψει τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απλώς αναζητούν ποιότητα».
Ευρώπη & Κίνα
Η έρευνα της Rabobank η οποία εξετάζει τα 27 κράτη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει την Ιρλανδία στην κορυφή της λίστας των χωρών που κατέγραψαν τα «πιο αξιοσημείωτα κέρδη» στην παραγωγή γάλακτος με άνοδο 7,5% το 2022. Ακολούθησε η Ολλανδία με άνοδο 4,7% και στη συνέχεια η Γερμανία με αύξηση 2,5%- όλα τα ποσοστά αφορούν συνολικά το 2022. Ωστόσο, υπήρχαν επίσης χώρες που ανέφεραν χαμηλότερες παραγωγές, όπως η Ιταλία, η οποία είδε την παραγωγή της να μειώνεται κατά 3,5%.
Tο παγκόσμιο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων το 2022 ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, παρά τις μειωμένες εισαγωγές της Κίνας. Σχετικά με την κινεζική ζήτηση, πολλά εξαρτώνται από τις εσωτερικές κινεζικές πολιτικές και την ευρύτερη ανθεκτικότητα της ζήτησης για τη στήριξη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων το 2023.
Με την πλήρη επιστροφή της Κίνας στην κανονικότητα, η Rabobank προβλέπει η εικόνα του γαλακτοκομικού κλάδου θα βελτιωθεί κατά 1% έως 2% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.
«Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, το αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να τονωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αναμένουμε μια ήπια αύξηση στις εισαγωγές το δεύτερο εξάμηνο του 2023», δήλωσε η Ledman.