Παρθενική εμφάνιση για το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Food Expo 2023

Την εμφάνισή της για πρώτη φορά σε εμπορική έκθεση, συγκεκριμένα στην Food Expo 2023 στο Metropolitan Expo στα Σπάτα πραγματοποίησε το νεοσυσταθέν Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας, μια σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τοπικοί τυροκόμοι.

 

Όπως είναι γνωστό το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε  με στόχο την την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων της αλλά και την προστασία της πρώτης ύλης και των επαγγελματιών που την παράγουν και την επεξεργάζονται. Το Cluster επιθυμεί να αυξήσει συνολικά την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας ως ‘ανωτέρας ποιότητας’. Ήδη, 21 τυροκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, αρκετά υψηλό ποσοστό επί των μονάδων που λειτουργούν στην περιοχή, έχουν ενταχθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Το επόμενο διάστημα το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας έχει προγραμματίσει διάφορες δραστηριότητες, η πρώτη όμως από αυτές είναι να βρει τρόπο να διαχειριστεί τα απόβλητα από την τυροκομική δραστηριότητα με τρόπο επωφελή για τις επιχειρήσεις που τα παράγουν αλλά και για το περιβάλλον.

Ο πρώτος πρόεδρος του Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας, ο Σωκράτης Δημητρίου -της ομώνυμης τυροκομικής επιχείρησης από τον νομό Φλώρινας  μας παρουσιάζει τα τρία ζητήματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή τους τυροκόμους στην Δυτική Μακεδονία.

 

Διαχείριση τυρογάλακτος

Το πρώτο είναι η διαχείριση του τυρογάλακτος, ένα προϊόν που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά. «Θα γίνουν μελέτες για να επιλέξουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησής του. Το τυρόγαλο μπορεί να γίνει από πρωτεΐνη για ανθρώπινη κατανάλωση μέχρι βιοαέριο κ.ά.» μας εξηγεί ο πρόεδρος.  Το δεύτερο βήμα θα είναι η προώθηση των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, με αφετηρία, ασφαλώς, την προώθησή τους στην τοπική αγορά. Το τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας  είναι το γάλα και η ανάπτυξή του στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που θεωρείται από τους τυροκόμους ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ποιοτικό γάλα σε επαρκείς ποσότητες

«Όπως γνωρίζετε, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας βιώνουμε την απολιγνιτοποίηση και τη συρρίκνωση του τοπικού πληθυσμού. Γι΄ αυτό και πρόσφατα, ανακοινώθηκαν μειώσεις των βουλευτικών εδρών στην Κοζάνη και την Καστοριά» μας λέει ο Σωκράτης Δημητρίου και συμπληρώνει: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και μόνο εάν λυθούν θα μπορούμε να μιλάμε για τη δυνατότητα μεταποίησης στην περιοχή μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε να βρούμε κάποιες λύσεις. Οι τιμές των προϊόντων μας δεν είναι αυτές που θα θέλαμε στις αγορές. Αντιμετωπίζουμε κι εμείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η ελληνική τυροκομία».

Όπως μας διευκρίνισε ο πρόεδρος του νεοσύστατου συλλογικού φορέα, το Cluster δεν έχει μόνο συνδικαλιστική δράση προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των προβλημάτων, αλλά επιθυμία των ιδρυτών του είναι να προσφέρει και πρακτικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, λειτουργεί ως ΚΟΙΝΣΕΠ.


Το Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας  βρίσκεται σε ανοικτή επαφή με τον πανεπιστημιακό χώρο. Ήδη, συνεργάζεται με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στην Φλώρινα, ενώ έχει επαφές και με τα πανεπιστήμια σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον Σωκράτη Δημητρίου, πρώτο πρόεδρο του νεοσύστατου Cluster Τυροκόμων Δυτικής Μακεδονίας,  ζητώντας τη γνώμη του για τις τιμές του γάλακτος, κάτι που είναι -θέλουμε δεν θέλουμε- το μείζον ζήτημα αυτό το διάστημα στην αγορά. «Οι τιμές του γάλακτος στην περιοχή μας είναι αντίστοιχες των τιμών στην Λάρισα. Είναι ελάχιστες πια οι διακυμάνσεις» μας απαντά ο Σωκράτης Δημητρίου και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι έχουν εξισορροπηθεί οι τιμές και η ψαλίδα, που υπήρχε μέχρι πρόσφατα ανά περιοχή,  έχει κλείσει πανελλαδικά».

You might also like