Ξαφνική κρίση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής- «Δεν αναγνωρίζετε το έργο μας» καταγγέλουν- Αιτία η υποβάθμιση των πτυχίων που δίδει η Σχολή

Κρίση ξέσπασε ξαφνικά στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την παραίτηση του ακαδημαϊκού προσωπικού της.

 

Η Γενική Συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να υποβάλει σήμερα την παραίτηση της στην Πρύτανη, ως κίνηση διαμαρτυρίας και μη έχοντας άλλα περιθώρια, σχετικά με την μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών της Σχολής.

Ο Αναστάσιος Τσίνας (φωτο), κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δήλωσε στο Dairy News: «Εμείς αυτήν την στιγμή δείχνουμε έντονα την στήριξή μας και στους φοιτητές αλλά και στο έργο μας, υπογραμμίζουμε τον ρόλο μας και την ιδιότητα μας. Αν δεν σας χρησιμεύουμε σε κάτι, να σας απαλλάξουμε…». Η σχολή λειτουργεί από το 2018 και οι πρώτοι φοιτητές μπήκαν το 2019 και ενώ οι φοιτητές των ΤΕΙ έχουν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το 1989, οι μόνοι που δεν έχουν είναι οι καινούργιοι φοιτητές.

Στο site της σχολής αναγράφεται ότι «επίκειται η αναγνώριση δικαιωμάτων», με αποτέλεσμα όταν φοιτητές και γονείς συμπληρώνουν το μηχανογραφικό και καλούν στην σχολή για περισσότερες πληροφορίες, ενημερώνονται για την κατάσταση που επικρατεί με την αναγνώριση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, με αποτέλεσμα η σχολή να έχει χαμηλό βαθμό εισακτέων.Έτσι, η ελκυστικότητα του τμήματος είναι χαμηλή.

Αφού πάρει κάποιος πτυχίο… «το κάνει κορνίζα καθώς είναι πολύ ωραίο το χαρτί» μας λέει ο Αν. Τσίνας. «Το πτυχίο αυτό αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για εργασία στο εξωτερικό, όπως και τα πτυχία Γεωπονικών Σχολών του εξωτερικού αναγνωρίζονται στην Ελλάδα έπειτα από αίτηση στον ΔΟΑΤΑΠ. Στην Ελλάδα, μόνο οι δικοί μας στον τόπο μας δεν είναι γεωπόνοι. Αυτό είναι το τρελό της Ελλάδας» σχολιάζει.

Στην Αθήνα, για συζητήσεις

Αύριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ακρόαση από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίας που έχει ενταγμένη τη συγκεκριμένη τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα κατατεθούν οι απόψεις των ακαδημαϊκών οι οποίοι θα αναπτύξουν το γιατί η συγκεκριμένη τροπολογία είναι πρόχειρη, βιαστική και δεν δίνει οριστική και καθαρή λύση στο θέμα. Από την πλευρά των ακαδημαϊκών θα προταθεί επαναδιατυπώσει της συγκεκριμένης τροπολογίας. Εκτός από την ακρόαση στην Βουλή, θα γίνουν επαφές και συζητήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στην σύνοδο των πρυτάνεων που έγινε πρόσφατα στην Κέρκυρα, υπήρξε συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση που προτρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει το αυτονόητο, αφού αυτό είναι αρμόδιο για την απόδοση επαγγελματικού δικαιώματος στους απόφοιτους των σχολών.

You might also like