Say Cheese! Balkan Cheese: Δράση τυροκομικής …επανεκκίνησης

Ολοκληρώθηκαν στην Τρίπολη οι εργασίες του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ

Ολοκληρώθηκαν στην Τρίπολη οι τριήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ‘Say Cheese! Balkan Cheese’, εκδηλώσεις οι οποίες περιλάμβαναν ένα Διεθνές Συνέδριο Τυροκομίας που έλαβε χώρα την πρώτη ημέρα (Τετάρτη 29 Μαρτίου) και το Φεστιβάλ Τυριού κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν δημοσιογραφικές επισκέψεις σε τυροκομικές μονάδες στους νομούς Αρκαδίας, Αχαΐας και Αργολίδας.
Αποστολή (κείμενο & φωτογραφίες): Θανάσης Αντωνίου.

 

Θυμίζουμε ότι το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας ‘Say cheese! Balkan cheese’ υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα. Το συνέδριο και μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τυριού  φιλοξενήθηκαν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και το παρακολούθησαν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, τυροκόμοι, δημοσιογράφοι αλλά και πολίτες της Τρίπολης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρέτισε τη διοργάνωση του συνεδρίου και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της κτηνοτροφίας και του κλάδου της τυροκομίας στην οικονομία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ παρουσίασε και κάποιες από τις δράσεις της Περιφέρειας  για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Ο Περιφερειάρχης παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τον τομέα της τυροκομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, επισημαίνοντας παράλληλα τα γνωστά -πανελλαδικά και διεθνώς- για εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους είδη τυριών που παρασκευάζονται στην Περιφέρεια όπου λειτουργούν συνολικά  70 τυροκομεία, με τα 11 να είναι μεγάλης δυναμικότητας –βιομηχανικού τύπου, ενώ τόνισε ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για σύγχρονες ή εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις.

Ο λαογράφος Ιωάννης Δρίνης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Παραδοσιακή Τυροκομία: από τον υλικό πολιτισμό στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά»

 

Χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας οινοποιός Γιάννης Τρουπής, αφού συνεχάρη τη διοργανώτρια αρχή του συνεδρίου, την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και τον Γενικό Διευθυντή της Μαρίνη Μπερέτσο για την πρωτοβουλία, τόνισε: «Επιχειρηματικά το τυρί συμπαρασύρει πολλά επαγγέλματα. Είναι ένα προϊόν που πωλείται σε μεγάλες ποσότητες και σηκώνει τεράστιους τζίρους αλλά διακυβεύονται τεράστιες επισφάλειες για τον τυροκόμο».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δίνονται με τη νέα ΚΑΠ που τροφοδοτεί με ρευστότητα και επιδοτεί συνεταιριστικά σχήματα – clusters. Φέρνοντας ως επιτυχημένο παράδειγμα τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο έργο ‘Say Cheese! Balkan Cheese’, πρότεινε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο στην Αρκαδία, όπως συνεταιριστικό τυροκομείο και συνεταιριστικό οινοποιείο.

Η ιστορικός διατροφής, αρθρογράφος και γευσιγνώστρια τυριού του οργανισμού ONAF Italia Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη-Menarin, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Αξιολόγηση οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τυριών, terroir, τουρισμός»

 

Ο Νίκος Καλιακούδας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και πρόεδρος του Θεσσαλικού φορέα ΟΔΙΠΠΑΦ στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής αλλά καυτηρίασε το γεγονός ότι η Οργάνωση δεν λειτουργεί. «Από την πλευρά μας κάναμε μια σημαντική κι εργώδη προσπάθεια, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις να ιδρύσουμε την ΕΔΟΦ…  Όμως σήμερα προσκρούει στις αγκυλώσεις ενός πολυπλόκαμου συστήματος υπηρεσιών κι αρμοδιοτήτων που αποτελούν τροχοπέδη στην αποτελεσματική ανταπόκριση του ρόλου της για τον οποίο συστάθηκε». Ο Ν. Καλιακούδας αναφέρθηκε ειδικά στις εισφορές των κτηνοτρόφων και των τυροκόμων υπέρ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα οι οποίες λιμνάζουν χρόνια τώρα στα ταμεία του δημόσιου φορέα χωρίς να αξιοποιούνται.

Στην εισήγησή της με θέμα «Συνοπτική Παρουσίαση των Παρεμβάσεων για τη Ζωική Παραγωγή στο ΣΣ ΚΑΠ», η Σοφία Χατζηπαντελή, από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο σύνολο των οικονομικών μέσων που προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ και ειδικά για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. «Οι αγροτικές περιοχές της Ελλάδας ερημώνουν και η κτηνοτροφία εγκαταλείπεται γιατί είναι μια δύσκολη δραστηριότητα» είπε στην ομιλία της η Σ. Χατζηπαντελή και ενημέρωσε για τη νέα εισοδηματική στήριξη ύψους 140 εκατ. ευρώ για νέους παραγωγούς με στόχο την ηλικιακή ανανέωση του επαγγέλματος.

Όσο αφορά τη χρηματοδότηση για τη στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, το στέλεχος του ΥπΑΑΤ είπε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε αυτόχθονες φυλές για τη γενετική βελτίωση αλλά και για τη διατήρηση των ΠΟΠ προϊόντων μας που βασίζονται στις φυλές αυτές. Οι γενετικοί πόροι και η διαφύλαξή τους παρέχουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική κτηνοτροφία».

«Υπάρχουν χρήματα στις αποθήκες του ΕΛΓΟ- Δήμητρα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του συστήματος Άρτεμις 2» υποστήριξε στην εισήγησή στου στην Τρίπολη ο Παναγιώτης Πεβερέτος του ΣΕΚ

 

Παρέμβαση Πεβερέτου

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) πραγματοποίησε παρέμβαση με τίτλο «Η συμβολή των τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην ανάπτυξη και συγκράτηση, ιδιαίτερα των νέων στην ύπαιθρο» στην οποία παρουσίασε στοιχεία από την εικόνα της σύγχρονης κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα. Ο μαχητικός συνδικαλιστής ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου και έθεσε στη διάθεση των συνέδρων τις προτάσεις του Συνδέσμου που εκπροσωπεί για το ξεπέρασμα του διαφαινόμενου αδιεξόδου στην κτηνοτροφική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Π. Πεβερέτο, τα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την κτηνοτροφία πληθαίνουν στην Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο. «Στον Τύρναβο από τους 25 μετακινούμενους κτηνοτρόφους που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια, πέρυσι απέμειναν μόνο τρεις» είπε ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων συμπληρώνοντας ότι ανάλογη είναι η κατάσταση στην αγελαδοτροφία: «Κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα περίπου 6.500 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το 2020 είχαν φτάσει στις 2.300 ενώ πέρυσι μετρήθηκαν 1.900».     

Ο Π. Πεβερέτος επεσήμανε με ένταση πως οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με 160 εκατ. ευρώ καθώς η στήριξη που έχει δοθεί κατά τη διάρκεια του 2022 δεν φτάνει για να καλύψει τα προβλήματά τους. Όσο για τις εκκλήσεις της πολιτείας και των ειδικών για περισσότερες επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ο πρόεδρος του ΣΕΚ με μια έντονη δόση ειρωνείας για τις …υποδείξεις των ειδικών τόνισε: «Όσοι κτηνοτρόφοι έκαναν επενδύσεις τα τελευταία χρόνια στους στάβλους τους, σήμερα δεν τολμούν να πλησιάσουν την τράπεζα…».

Ο Ιταλός ερευνητής Enrico Vagnoni παρουσίασε  μέσω βιντεοκλήσης τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της φημισμένης προβατοτροφίας στην Σαρδηνία και τις επιστημονικές προσπάθειες για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της

 

Φεστιβάλ Τυριού

Λειτούργησε κατά το πρώτο διήμερο των εκδηλώσεων, τόσο στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο όσο και στο εξαιρετικής αισθητικής και ιστορικής σημασίας Μεγάλο Καφενείο, στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, καφενείο το οποίο είναι μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής Ιστορικών Καφενείων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παραγωγοί από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους συνέδρους και τους καλεσμένους του συνεδρίου ενώ στην εκδήλωση στο Μεγάλο Καφενείο, κάποιοι από τους παραγωγούς απεύθυναν χαιρετισμούς. Αξίζει να σημειώσουμε οτι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν και γαστρονομικές εκδηλώσεις με τα τυριά των παραγωγών.  Στο Φεστιβάλ Τυριού συμμετείχαν τα τυροκομεία:

Τυροκομικά Προϊόντα Καραματζάνη [Άγιος Ιωάννης Αρκαδίας]

Γαλακτοκομική Τριπόλεως – Παπαδόπουλος [Τρίπολη Αρκαδίας]

Τυροκομικά Προϊόντα – ‘Ορεινή Αίγινα- Χερουβείμ [Αίγινα]

Τυροκομικά Γεώργιος Ρόζης [Αγία Τριάδα, Αραχναίο Αργολίδας]

Τυροκομικά ‘Αρκαδία’- Οικογένεια Μπαζιωτάκη [Ζευγολατιό Αρκαδίας]

Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων [Καλάβρυτα Αχαΐας]

You might also like