20ο Συνέδριο IFCN: Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των κτηνοτρόφων

Συμπεράσματα από το διεθνές συνέδριο για την γαλακτοπαραγωγή

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από το 20th IFCN Supporter Conference το οποίο πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες (ζωντανά και διαδικτυακά) στην Νετάνια του Ισραήλ και το θέμα του ήταν «Technology for a successful dairy future».
Κείμενο, μεταφράσεις & επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

 

Για 20η φορά, το International Farm Comparison Network (IFCN) συγκέντρωσε τους βασικούς παράγοντες της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας γαλακτοκομικών προϊόντων, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των σύγχρονων τεχνολογιών στην φάρμα κι έξω από αυτήν. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επιβεβαίωσαν ότι: α) η συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων και β) η εστίαση της τεχνολογίας στους αγρότες και τα ζώα τους θα είναι δύο καίριας σημασίας παράγοντες για να καταστεί ο γαλακτοκομικός τομέας τεχνολογικά συμβατός και ανθεκτικός στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από την οικονομική πλευρά του θέματος, το συνέδριο ανέδειξε ορισμένα κορυφαία ζητήματα, όπως: 1) το γεγονός ότι η γαλακτοβιομηχανία σήμερα επηρεάζεται δραματικά από τις υψηλές τιμές των εισροών, 2) τη χαμηλή διαθεσιμότητα πρώτων υλών αλλά και γ) τη σταθερή ζήτηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, λόγω του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού. Σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές τάσεις της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι η ενοποίηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ, η νέα (σφιχτή οικονομικά) ΚΑΠ και τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η κερδοφορία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων απειλείται παντού σε όλον τον κόσμο.

Επιπλέον, οι κοινωνικές πτυχές του επαγγέλματος (π.χ. παραγωγοί σε όλον τον κόσμο γερνούν, συνταξιοδοτούνται, αλλά το επάγγελμα δεν ανανεώνεται… ) και τα ζητήματα της ευημερίας των ζώων έρχονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο και «ζητούν» επιτακτικά από τους αγρότες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πορίσματα του 20ου IFCN Supporter Conference, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της κερδοφορίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Το πάνελ του 20th IFCN Supporter Conference. Το μικρόφωνο στον Shlomi Dagan, εμπορικό διευθυντή στο Τμήμα Γαλακτοκομίας της εταιρείας Allflex Livestock Intelligence

 

Φάρμες και τεχνολογία

Η τεχνολογία έχει πολλές δυνατότητες, αλλά απαραίτητα στοιχεία για οποιαδήποτε πρόοδο στην κτηνοτροφία είναι τα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό εργαλείο. Τα δεδομένα από την πρωτογενή παραγωγή και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συμβάλλουν στην ανάλυση, τη μέτρηση και την παρακολούθηση της κτηνοτροφίας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πρόοδο που ήδη συντελείται. Οι παραγωγοί μπορούν και λαμβάνουν πλέον αποφάσεις βάσει αυτών των δεδομένων.

«Η αποδοτικότητα της φάρμας αυξάνεται όταν δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βλέπουν πράγματα που μερικές φορές είναι… αόρατα γι’ αυτούς. Βοηθά στην διαχείριση των καθημερινών εργασιών αντί να χρειάζεται να διαχειριστείς κρίσεις σε ένα αγρόκτημα» εξήγησε ο Shlomi Dagan, εμπορικός διευθυντής στο Τμήμα Γαλακτοκομίας της εταιρείας Allflex Livestock Intelligence. Η Allflex, η οποία σήμερα ανήκει στην MSD Animal Heath Intelligence, ιδρύθηκε στην Νέα Ζηλανδία και για σχεδόν 65 χρόνια προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου στον κτηνοτροφικό κλάδο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τη βιομηχανία, η οποία υποστηρίζει τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, να έχει κατά νου ότι η τεχνολογία πρέπει πάντα να σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες των πελατών της. Μόνο όταν οι κτηνοτρόφοι μπορέσουν να δουν τη σημασία της καινοτομίας, να αντιληφθούν τα οφέλη της για τα ζώα και τις δικές τους εκμεταλλεύσεις, να λάβουν καλά οργανωμένη υποστήριξη θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής.

Ο John McCurdy, στέλεχος της Intellync, μιας βρετανικής εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους και είναι θυγατρική του ομίλου επιχειρήσεων Ab Agri (ζωοτροφές, διαμόρφωση σιτηρεσίου, διαχείριση δεδομένων κ.ά.), θεωρεί πρωταρχικό παράγοντα για την επιτυχία οποιασδήποτε τεχνολογικής λύσης, «την κατανόηση του περιβάλλοντος, στο οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία μιας εταιρείας», ενώ από την πλευρά του, ο Rodrigo Souza, της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών Phibro, σημειώνει: «Μόνο όταν μπορούμε να αποδείξουμε αξία στον πελάτη, θα δούμε πρόοδο».

Η Evine van Riemsdijk, strategic business development manager στην ολλανδική εταιρεία NEDAP

 

Η πληροφορία παντού!

Η γεωργική παραγωγή σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού. Υπάρχει, όμως, δυνατότητα εφαρμογής νέων τεχνολογιών σε μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή φάρμες σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου; Τα μέλη του πάνελ, στο 20th IFCN Supporter Conference, συμφώνησαν ότι το μέγεθος της εκμετάλλευσης δεν έχει σημασία όσον αφορά το κατά πόσον η χρήση τεχνολογιών είναι επωφελής.

Η Evine van Riemsdijk, από τον ολλανδικό τεχνολογικό κολοσσό Nedap, τόνισε ότι οι σύγχρονες φάρμες «δεν χρειάζονται πλήρη αυτοματοποίηση, αλλά τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πληροφορίες, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να οργανωθούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να λαμβάνουν εύκολα και να διαχειρίζονται με επιτυχία πληροφορίες».

Ο Shlomi Dagan, από τον φαρμακευτικό κολοσσό MSD, υποστήριξε ότι «εάν έχετε ένα μικρό αγρόκτημα, χρειάζεστε καλά δεδομένα. Αυτή η ευελιξία βοηθά τις μικρές φάρμες να συμμετέχουν στο παιχνίδι της τεχνολογίας». Αυτό απαιτεί συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και η εμπιστοσύνη γίνεται μια από τις πιο σημαντικές πτυχές στην λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, οι επιχειρηματικές λύσεις πρέπει να προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες των γεωργών.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να έχει θετικές επιδράσεις στην διαδικασία της διαδοχής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Καθώς οι νέες γενιές αγροτών έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία, περισσότερο από τις προηγούμενες, είναι πιο πιθανό να αντιληφθούν εύκολα και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Ωστόσο, και όλα τα μέλη του πάνελ συμφώνησαν σε αυτό, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής της εκπαίδευσης και κατάρτισης των γεωργών, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν πραγματικά οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι αναγκαία. Θα πρέπει, όμως, την ίδια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων είναι μια μορφή συνεργασίας που, αν κι επωφελής και πολύτιμη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δεν είναι δεδομένη. Οι εταιρικές σχέσεις και η εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών (κτηνοτροφικές μονάδες, κτηνίατροι, εταιρείες τεχνολογίας, εταιρείες ζωοτροφών, κρατικοί φορείς και θεσμικοί παράγοντες, γαλακτοβιομηχανία, λιανεμπόριο κ.ο.κ.) είναι καίριας σημασίας.

Ο Ori Inbar, από την ισραηλινή εταιρεία Mileutis, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή κτηνιατρικών φαρμάκων, εκτιμάει πως: «Αν βρούμε έναν τρόπο να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, θα ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του… σιλό», θεωρώντας ότι η ταχύτητα της αλλαγής στην κτηνοτροφία αφήνει πίσω της μαζικές, αλλά παρωχημένες λύσεις. Κι εάν η κτηνοτροφία αλλάζει άρδην, το ίδιο πρέπει να πράξει και η γαλακτοβιομηχανία.

You might also like