Ελβετία: αύξηση στην κατανάλωση τυριού

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ελβετικών παραγωγών γάλακτος η κατανάλωση τυριών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Οι Ελβετοί κατανάλωσαν 204.000 τόνους τυριού πέρυσι, περίπου όσο και το 2021. Αν και η κατά κεφαλήν κατανάλωση μειώθηκε ελαφρά κατά 1,3% δηλαδή στα 22,9 κιλά, αν κάνουμε μια μακροπρόθεσμη σύγκριση, στην πραγματικότητα έχει σημειωθεί αύξηση της τάξης του 10% από το 2007, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ελβετικών παραγωγών γάλακτος, Agristats, TSM Treuhand και Switzerland Cheese Marketing.

 

Κατά μέσο όρο κάθε άτομο καταναλώνει 8,46 κιλά τυρί κρέμα και κουάρκ, ενώ τα 3,3 κιλά είναι μοτσαρέλα. Τα ειδικά τυριά που παρασκευάζονται από αιγοπρόβειο ή βουβαλίσιο γάλα έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και η κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν 200 γραμμάρια για αυτούς.

Η ετήσια κατανάλωση ημίσκληρων τυριών (για παράδειγμα Raclette, Appenzeller και Tilsiter) αυξήθηκε επίσης τα τελευταία 15 χρόνια, έτσι πέρυσι κάθε άτομο έτρωγε 6,42 κιλά τυρί από αυτήν την κατηγορία. Στην περίπτωση του σκληρού τυριού (για παράδειγμα αλπικό τυρί και Gruyère AOP) η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα τελευταία 15 χρόνια, η κατανάλωση σκληρού τυριού μειώθηκε από 4,11 σε 3,79 κιλά κατά κεφαλήν.

You might also like